Кенийски шампиони ще бягат срещу насилието

Дванадесет известни кенийски бегачи ще пробягат 836 километра по територията на северна Кения в рамките на протестна акция срещу междуетническите конфликти.

Сред участниците личат имената на олимпийския шампион Ейзекил Кембой, двукратния сребърен медалист от олимпийски игри и двукратен световен шампион на полумаратон Пол Тергат, трикратната световна шампионка в полумаратона Текла Лорупе и други.

С тази акция атлетите се надяват да привлекат вниманието на кенийската и световната общественост към зачестилите случаи на междуетническо насилие в страната и внасянето на оръжие из-зад граница.

Идеята за протестното бягане се родила, след като трима роднини на шампиона от Игрите на Британската общност Джон Келай, занимаващи се със скотовъдство, са били застреляни от конкуренти, които са се опитали да им откраднат животните.

„Ние се опитваме да вдъхновим младите хора от разделените общини, да им помогнем да преодолеят различията и да се откажат от насилието“ – заяви Джон Келай.

Конфликтите между различните племена са често срещани в Кения. Много кенийски атлети успяха да спечелят сериозни пари чрез бягането и да ги инвестират в покупка на ферми, стада, хотели, ресторанти. Това провокира силно разделение в обществото и ръст на престъпността.

Share Button