Записахте ли се за участие в София Екиден Маратон?

На 6 септември в София ще се проведе първият класически Екиден Маратон. Казано с други думи, това е щафетен маратон, като класическите 42 км 195 м се разделят между шест поста.

Участвали ли сте в подобно предизвикателство? Повярвайте, струва си.

Щафетата се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като същевременно е част от мероприятията в Европейската седмица на спорта. Отделно това е прекрасен начин за сплотяване на колектива или просто за добро приятелство.

История – възникване на екиден

Първото състезание се организира в Япония през 1917 година от в.„Йоимури Шимбун“ – един от най-популярните вестници в Страната на изгряващото слънце. Поводът е годишнина от преместването на столицата от Киото в Токио, а надпреварата се провежда в рамките на три дни на дистанция от 508 километра, колкото е разстоянието между двата града. Самият термин „екиден“ е комбинация от японските думи, означаващи „пункт“ и „предаване“ и е измислен от големия японски поет Токи Земаро, който по това време работи във вестника. Целта е да се предаде щафетната лента между отделните постове. Техният брой варира в зависимост от дистанцията. От 2006 година за класическо се приема състезание на маратонската дистанция, разделено на шест поста (5 км – 10 км – 5 км – 10 км – 5 км – 7 км 195 м), но се провеждат и най-разнообразни щафети откъм дистанция и брой постове.

ekiden_1

(Очаквайте скоро на сайта www.atletikabg.com подробна любопитна информация за историята на екидена.)

Сега – Софийски екиден маратон

Щафетните маратони са изключително популярни по света. Състезанието е емоционално и хиляди се стичат да подкрепят многобройните отбори. У нас в началото на 90-те години също се проведоха няколко състезания, но така и не успяха да станат традиционни.

Сега за първи път у нас ще има маратон, който отговаря на международните стандарти, приети през 2006-а година. Макар че в много страни по света щафетните маратони имат различно име, организаторите на софийския предпочитат класическото „екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. Самото състезание ще се проведе под патронажа на японското посолство у нас.

ekiden_4

Така ще бъде определен и първият шампион на България по щафетен маратон. Групите са четири: изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четири мъже) и корпоративна (2 жени и четири мъже). Състезателите имат номера и щафетна лента с чип, която трябва да предадат в определеното разстояние (20 м преди и след старт/финала).

Атрактивното състезание ще бъде по 5-километрова обиколка (част от трасето на Маратон София), а в него могат да участват всички, навършили 16 години. Старт/финалът ще бъде пред Националния стадион „Васил Левски“, на кръстовището между бул.„Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул.„Гурко“.

Освен силно българско участие, очакват се и отбори от чужбина.

Първите 50 отбора, регистрирали се за участие, ще получат безплатни екипи от „Адидас“.

Победителите

Отборите, заели първите три места, ще получат купи, а всеки състезател от призьорите ще получи умалено копие на отборната купа, както и материални награди. Но най-голямата награда е участието – да бъдеш част от отбор и от първия София екиден маратон.

ekiden_3

Повече за самото състезание може да научите тук.

Share Button