Световният елит на атлетиката уважи България

В събота и неделя хиляди фенове на стадион „Берое“ в Стара Загора, стотици хиляди пред телевизионните екрани, социалните мрежи и в интернет станаха свидетели на невероятен атлетически спектакъл.

Европейското отборно първенство – втора лига сблъска отборите на осем нации от Стария континент, а чудесната публика, организация и атмосфера направиха състезанието уникално.

Събитието събра двама от най-влиятелните и авторитетни хора в света на атлетиката – вицепрезидентите на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) сър Себастиян Коу (Великобритания) и Сергей Бубка (Украйна).

И двамата са велики атлети от края на миналия век, а титлите и рекордите са им неизброими. Коу е един от най-добрите бегачи на средни разстояния в света, а Бубка бе властелин в сектора за овчарски скок повече от десетилетие.

И двамата се посветиха на атлетиката след края на спортните си кариери. Украинецът бе първи вицепрезидент на ИААФ от 2007 до 2011 година, а англичанинът изнесе цялата организация на олимпийските игри в Лондон през 2012 година като председател на организационния комитет. Те са емблематични личности в света на съвременния спорт и желани гости на всяко спортни събитие.

И Коу, и Бубка ще се борят за президентското място на ИААФ в средата на август на конгреса на организацията в Пекин, който ще се проведе непосредствено преди световното първенство в столицата на Китай.

Двамата пристигнаха в Стара Загора, за да дадат респект на Европейската атлетика и Балканската атлетика, които се представляват от президента на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов.  Той вече е първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация (ЕА) и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

Коу и Бубка дадоха специални пресконференции в Стара Загора, на които говориха най-вече за плановете си за развитието на световната атлетика. 

В Стара Загора бе и Ахмед Ал Камали  (Обединени Арабски Емирства) – член на Съвета на ИААФ и председател на атлетическата асоциация на страните от Персийския залив, организация подобна на АБАФ.

На снимката от ляво: Сали Мюнир Яраш (Турция) – член на Съвета на ЕА, сър Себастиян Коу – вицепрезидент на ИААФ, Добромир Карамаринов (първи вицепрезидент на ЕА и президент на АБАФ), Сергей Бубка (вицепрезидент на ИААФ), Живко Тодоров (кмет на община Стара Загора), Ахмед Ал Камали (член на Съвета на ИААФ и председател на атлетическата асоциация на страните от Персийския залив), Асен Христов (вицепрезидент на БФЛА) и Иван Колев (президент на атлетически клуб „Берое“).

 

 

Share Button