Елена Исинбаева вижда сериозна опасност в натурализирането на спортисти

Олимпийската шампионка в овчарския скок има двояко отношение към натурализацията на спортисти, която набира все по-голяма сила в Европа.

Именитата спортистка смята, че ако това стане факт, както е във футбола, тогава младите атлети ще изгубят мотивация за развитие, а много по-лесно е да купиш готов шампион, отколкото да го направиш. За пример тя дава бяганията на дълги разстояния. В Рио де Жанейро кенийците имат много по-големи шансове за медали, отколкото руските стайери. Така че се получава противоречие. „Заради медали решението е правилно, но от гледна точка на развитието на нашата лека атлетика и подготовката на руските бегачи на дълги разстояния – това, разбира се, е лошо решение“ – казва Исинбаева.

Спорът се разгоря в Русия, след като двама кенийци покриха олимпийски норматив и чакат руско гражданство, както и разрешение да се състезават за новата си родина на международни състезания. До този момент Русия е една от малкото страни в Европа, която не използва натурализирани атлети в националния си отбор. Все още няма окончателно решение дали това ще се случи за олимпийските игри догодина.

Share Button