Националният шампионат по планинско бягане е на 27 май в Сапарева баня

Националният шампионат за юноши и девойки старша възраст и мъже и жени ще се проведе утре (27 май) в полите на Рила планина. 

В Сапарева баня и курорта Паничище за първи път при мъжете и жените, освен класическите разстояния, ще има дълга дистанция от 33 километра, която ще бъде квалификация за световното първенство, което ще се проведе на 4 юли в швейцарския град Цермат.

На същата дата (4 юли) е и европейското първенство на класическата дистанция в Порто Мониц, Португалия, където също ще има български отбори, а основната селекция ще бъде на утрешното състезание.

При мъжете на дългата 33 километра дистанция фаворит е Шабан Мустафа (Сунгурларе), а при жените Милка Михайлова (Дунав – Русе). На класическите разстояния при мъжете (12 км) шампионът от миналата година Кирил Николов (Браун тим – Велико Търново) ще спори с местния атлет Димчо Мицов (Сапарева баня) и Стоян Тевекелев (Локомотив – Дряново). 

Антония Маринова (Атлетик – София) и Маринела Нинева (Локомотив – Дряново) са съответно сребърната и бронзовата медалистки от 2о14 година и ще гонят златото в отствието на шампионката Милка Михайлова.

Интересен двобой ще има и при юношите. Иво Балабанов (Джордан – Благоевград) се класира пети на Младежката купа по планинско бягане за юноши младша възраст, а утре ще се изпррави срещу намиращият се във форма шампион на 10 000 м за юноши Георги Гергов (Стратеш Атлетик – Ловеч).

Прри девойките Диляна Минкина (Средногорски атлет – Пирдоп) ще защитава името си на шампионка в бяганията на средни и дълги разстояния.

Сапарева баня бе домакин на европейско първенство по планинско бягане през 2010 година, а на 4 септември 2016 година приема световен шампионат в тази атлетическа дисциплина, която набра все по-голяма популярност. 

Вижте наредбата за състезанието тук

Share Button