Почина световна шампионка в спортното ходене

Победителката на 10 км спортно ходене от световния шампионат в Атина 1997 година – Ана Сидоти почина на 20 май на 45-годишна възраст след дълга битка с рак на гърдата.

Сидори е родена в Сицилия през 1969 година и от малка показва таланта си в спортното ходене, като печели бронзов медал на европейското първенство в  зала през 1990 г, едва 20 годишна. Година по-късно вече е европейска шампионка на 10 км на шампионата в Сплит през 1991 година. В следващите години миниатюрната италианка завоюва много медали и титли на различни дистанции, но най-голeмия й успех е през 1997 година, когато става световна шампионка на 10 км. Висока едва 150 см тя остава в статистиката, като нaй-ниската световна шампионка в историята.

През 1998 година отново е първа на същата дистанция на еврошампионата в Будапеща, а след успешната си кариера работи в спортната администрация. 

През 2009 г., докато е бременна с третото си дете, получава диагнозата рак на гърдата и се бори 6 години с коварната болест. Италианската атлетическа общност изрази съболезнованията на съпруга й Петер и трите сина на шампионката –  Федерико, Едоардо и Алберто.

Share Button