Хайле Толоса и Ешету Месерет спечелиха маратона на Рига

Етиопецът Хайле Толоса победи в маратона на Рига с нов рекорд на трасето – 2:12:28 ч. При жените победата взе неговата сънародничка Ешету Месерт с 2:37:03 ч.

Времето беше хладно и дъждовно, но въпреки това 20 000 души участваха в състезанието по улиците на латвийската столица, което е с „бронзов етикет“ по класификацията на ИААФ.

Въпреки неблагоприятните метерологични условия Толоса направи страхотно бягане и постави нов рекорд на трасето. Втори остана неговият сънародник Бейене Себока с 2:12:51 ч, а трети само на секунда след него е кениецът Дънкан Коеч (2:12:52 ч), който бе трети тук и миналата година.

Ешету Месерет бе убедителна при жените, като това е трети маратон за нея през тази година – преди това участва в Маракеш и спечели в Анеси. Нейната сънародничка Воркнеш Тола завърши втора с 2:42:06 ч, а трета е кенийката Рут Ванджиру с 2:42:26 ч.

Освен надпревара в класическата дистанция, в рамките на състезанието се проведе и полумаратон. Тук победители станаха предтавители на домакините. При жените победи двукратната шампионка от маратона в Ню Йорк Елена Прокопчук със 73:25 мин, а при мъжете – Янис Григенсонс с 66:21 мин.

Share Button