Емили Форсберг и Луис-Алберто Ернандо спечелиха ултрамаратона Трансвулкания

Шведката Емили Форсберг и испанецът Луис-Алберто Ернандо са победители в традиционния ултрамаратон Трансвулкания, който се проведе на остров Ла Палма, най-зеленият и най-красивият от Канарските острови.

Над 2000 бегачи от цял свят се събраха на старта, който беше до фара на крайбрежието. Трасето с дължина 73 километра е изключително тежко. Включва преодоляване на две височини от над 2400 м, бягане по почти отвесна стена на вулкан, чиято дълбочина на кратера е над 2 км. След това следва стремително спускане към плажовете на Тасакорте с черен вулканичен пясък. Финалът е на улиците на Лос Лянос, изпълнени с ентусиазирани запалянковци.

Още от самото начало Форсберг поведе бягането при жените. Тя леко преодоля първото 14-километрово изкачване с денивелация 1700 м, след което не й оставаше нищо друго, освен постепенно да увеличава разликата. Така шведката победи с време 8:33 часа. В своята кариера Форсберг вече има победа в това състезание – през 2013 година. Сега беше отново безапелационна, след като втората – Ана Комет от Испания – финишира на 29 минути след нея. Трета е французойката Мириам Гило. Следват американката Алисия Шей на четвърто място и полякинята Магдалена Лачак на пето.

transvulkania_1

При мъжете до 50-ия километър, където се намира най-високата точка на трасето (2426 м), водеше Зак Милър от САЩ. Но на последвалото спускане американецът не можа да задържи темпото и в крайна сметка завърши пети. В крайна сметка испанецът Луис-Алберто Ернандо успя да защити титлата си от миналата година с нов рекорд на трасето – 6:52:37 ч. Неговият сънародник Дани Гарсия завърши втори – на 23 минути след победителя. Трети е австралиецът Дейв Хоуз, а американецът Дакота Джоунс е четвърти.

Макар че състезанието е изключително тежко, удовлетворение за бегачите е и самото участие. Ла Палма е остров, наричан от мнозина „раят на Земята“. Тук 3300 часа в годината грее слънце.

la_palma_21

Share Button