Хайле Гебреселасие завърши състезателната си кариера

Легендарният бегач на дълги разстояния Хайле Гебреселасие след финала на Голямото 10-километрово бягане в Манчестър обяви, че прекратява състезателната си кариера.

Любопитното е, че Хайле пробяга последното си официално състезание два пъти – с елитните бегачи, къдзето завърши 16-ти за 30:05 мин, и като се включи в масовия пробег. Той завърши състезателното бягане, след което отново се върна на страта и пробяга дистанцията втори път с по-леко темпо. Сякаш не му се искаше кариерата му да прекратява.

„Аз приключих със състезателната си кариера, но не мога да се откажа от бягането. Не мога да спра, защото бягането е моят живот – заяви Гебреселасие пред събралите се журналисти. – Щастлив съм, че именно тук завършвам кариерата си. Предварително знаех, че това състезание ще бъде последно“. Тези думи бяха изречени с много тъга от големия спортист и вечната му усмивка едва скриваше мъката.

manchester_10_2

Етиопецът на няколко пъти обявяваше през последните години, че е време да се откаже, но все не намираше сили за това. Направи го през 2010 година, когато не можа да завърши маратона в Ню Йорк поради травма, но няколко дни по-късно размисли и обясни, че решението му е било емоционално.

Хайле Гебреселасие е един от най-великите бегачи (а мнозина го определят и като най-великият) на дълги разстояния за всички времена. Неговата феноменална кариера продължи повече от две десетилетия и даде на почитателите на леката атлетика толкова незабравими мигове. Етиопецът има две олимпийски титли на 10 000 м от игрите през 1996 и 2000 година, девет световни титли, като четири пъти поред е световен шампион на 10 000 м. В кариерата си има 15 официални световни рекорда на открито и пет в зала. Някои от тези постижения все още не са подобрени – на 20 000 м и на едночасово бягане на писта. Той е първият човек, пробягал маратона под 2:04, като през 2008 година в Берлин преодоля дистанцията за 2:03:59 ч.

Звездата му изгрява през 1992 година, когато печели златен дубъл на светоното първенство за юноши – на 5000 и 10 000 м.

Легендарно ще остане онова негово бягане олимпийските игри в Сидни през 2000 година, когато води епична битка с друг велик атлет – кениеца Пол Тергат. Тогава на 10 000 м двамата бягат рамо до рамо и всичко се решава с финален спринт в последните двеста метра. Тергат дава максимума от себе си, преодолявайки ги за 26.3 секунди. Но Гебреселасие е още по-бърз – 25.4 сек! Преди това в периода 1997 – 98 година двамата си разменят притежанието на световния рекорд в дисциплината, като в крайна сметка той остава в етиопеца.

haile-manchester-run

 

Share Button