Националите ни стартират пред родна публика

Някои от най-добрите родни атлети ще се участват в България през събота и неделя. Любителите на атлетика у нас ще могат да наблюдават на живо част от най-големите ни звезди.

Най-сериозните имена са заявени за турнира „Купа Бургас“, който ще се проведе на 10 май на спортен комплекс „Славейков“ в морския град. Бронзовата медалистка на гюле от европейското първенство в Прага Радослава Мавродиева ще се появи за първи път на състезание в България, след като спечели най-голямото отличие в кариерата си преди 2 месеца.

В Бургас ще се състезава и атлет номер едно на България за 2013 и 2014 година – Георги Иванов. Преди 2 години той постави национален рекорд на гюле (21.06) точно на сектора в Бургас. Петият от европейското първенство в зала на троен скок Георги Цонов е заявен в скока на дължина и тройния скок, а компания в битката на трите крачки ще му прави Златозар Атанасов, който има силните 17.09 в Бургас. 

При жените на троен скок в Бургас също ще бъде интересно. Две състезателки с лични рекорди над 14.30 – Петя Дачева и Андриана Бънова ще се опитат да покрият нормативи за големите състезания през лятото. 

Още подроности за регламента на турнира в Бургас и наградния фонд вижте тук. 

На 9 май в Русе ще бъде националния шампионат на 10 000 м за мъже, жени и юноши старша възраст. След 3 месечен лагер в Кения – националния рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов ще бяга на дългата дистанция, за да „свери“ часовника си преди предстоящия тежък летен сезон. Съотборничката му Милица Мирчева, която стана вицешампионка на Европа по кроскънтри, също се завърна от Африка и ще гони силен резултат на 10 000 м. В същото бягане ще участва и Силвия Дънекова – национална рекордьорка на 3000 м стипълчейз и многократна национална шампионка в бяганията на средни и дълги разстояния. 

На 10 000 м при мъжете ще бягат и треньорът на Ценов – Йоло Николов, който ще защитава шампионската си титла от 2014 година, както и първенецът на 3000 м в зала Иван Попов и Шабан Мустафа (победител на Софийския маратон и национален шампион на тази дистация за 2014 година).

При юношите също ще бъде оспорвано, тъй като Георги Гергов ще гони норматив за европейското първенство, а с него ще бяга и балканският шампион на 1500 м за юноши младша възраст Спасимир Делибашев. Диляна Минкина пък ще защитава титлата си на 5000 м за девойки старша възраст.

В следобедните часове на 9 май на стадион „Младост“ в Русе ще се състои турнир „Младост“ за юноши и девойки младша възраст с участието на силни атлети от Турция и Румъния.

На 9 май е обявен и старт на състезанието „Тетевенски върхове“ в едноименния град. По сколоновете на Стара планина ще бяга една от най-добрите ни бегачки на дълги разстояния за всички времена –  Милка Михайлова, както и кандидати за националния отбор в планинските бягания. С масовия старт в Тетевен ще се съберат над 100 бегачи от всички възрасти. Наредбата за състезанието вижте тук.

В 11:00 часа на 10 май (неделя) на бул. „Драган Цанков“ в София е стартът на 42-ата щафетна обиколка на Българското национално радио. Събитието ще има символичен характер, но участие в него е потвърдил най-бързият българин за всички времена Петър Петров – национален рекордьор на 100 м с 10.13 и носител на брозов медал от олимпийските игри в Москва. На 17 февруари 2015 година Петров навърши 60 години.

Share Button