Елена Исинбаева и Татяна Лебедева участваха в маратон

Олимпийските шампионки Елена Исинбаева, Татяна Лебедева и Елена Слесаренко взеха участие в традиционния Волгоградски маратон.

Състезанието, което се провежда в Волгоград за 27-ми път, тази година бе посветено на 9 май – Деня на победата и 70-годишнината от края на Втората световна война.

Освен традиционните дистанции маратон, полумаратон, 10 километра и щафетен маратон, сега имаше и масов старт, който предшестваше проявата – бягане на 1945 м. Разстоянието не е избрано случайно, то символизира годината, когато завършва Втората световна война.

volgogradski_maraton_3

Маратонът бе открит от Исинбаева и Лебедева, които донесоха в специална капсула частица от Вечния огън, който гори до Кремълската стена в Москва на гроба на Незнайния войн. От тази капсула огънят беше предаден на представители на 19 области в Русия, които да запалят свой Вечен огън. Във Волгоград той гори на Мемориалния комплекс на хълма Мамаев курган, където по време на войната се води една от най-тежките и решителни битки.

volgogradski_maraton_1

След това олимпийските шампиони по лека атлетика Елена Исинбаева, Татяна Лебедева, Елена Слесаренко и на кану Максим Опалев пробягаха дистанцията от 1945 м.

Общо в състезанието на всички дистанции участваха над 1000 души.

Share Button