Мемориал „Веселин Даскалов“ в Луковит с рекорден брой участници

В истински фестивал на бягането се превърна 13-ия мемориален турнир „Веселин Даскалов“ в град Луковит. На 2 май 2015 година около 1000 души (деца, атлети, родители и любители на атлетиката от цялата страна) се събраха на Градския стадион. 

Надпреварите започнаха с бягане на 100 м за 4-6 годишни деца от детските градини в града. В няколко старта над 100 малчугани направиха своето първо състезание, а всеки участвал получаваше награда от организаторите.

Същият брой деца на възраст от 7 до 11 години участваха в надбягвания на 400 м, като тук се включиха млади атлети от цялата страна. Дисциплината бе част от програмата на турнира и инициативата на БФЛА и Мобилтел за стимулиране на атлетиката сред младите „Мтел атлетика за младежи“. Победители при 10-11 годишните станаха Емил Веселов (Спартак – Койнаре) 1:11.4 и Изабел Крамарска (Рилски атлет – Самоков) 1:17.9, а при 7-9 годишните най-бързи на обиколката бяха  Денис Големански (Спартак – Койнаре) 1:18.8 и  Мелани Тодорова (Атлет – Мездра) 1:24.5. Всички участвали в дисциплината получиха грамоти с логото на „Мтел атлетика за младежи“. 

В същинската програма на турнира дисциплините бяха две – 800 м за всички при девойките и жените и 1500 м за юношите и мъжете.

Убедителни победители при мъжете и жените станаха Сава Тодоров (Дунав – Русе) с 4:02.2 на 1500 м  и Моника Георгиева (Локомотив 2010 – Горна Оряховица) с 2:16.2. Това бяха и най-силните резултати на състезанието, което се провежда на кортова писта.

В отборното класиране домакинът от „Атлетик 90“ – Луковит взе победата пред „Рилски атлет“ – Самоков.

Събитието уважиха президентът на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация Добромир Карамаринов, кметът на Луковит Иван Грънчаров и синът на Веселин Даскалов – Владимир Даскалов, който е президент на атлетическия клуб.

След по-малко от две седмици на 14 май Луковит домакинства отново мероприятие от програмата на БФЛА и ИААФ – „Детска атлетика – Нестле здрави деца“, а на 17 октомври кроскънтри „Луковитски моми“.

Пълните резултати от турнира може да намерите на www.bfla.org 

 

Share Button