Ехо от маратона в Лондон: Пола Радклиф и Уилсън Кипсанг

35-то издание на Лондонския маратон е вече в историята, но коментарите за състезанието продължават. Какво казаха след финала Уилсън Кипсанг и Пола Радклиф?

Уилсън Кипсанг предварително бе сочен за основен претендент за победата. Бившият световен рекордьор два пъти е печелил маратона – през 2012 и 2014 година. Този път силите му стигнаха само за второто място. След финала Кипсанг обясни причините за неуспеха. Според него времето е било доста хладно (+ 12 градуса) за маратонско бягане. При такова време енергоразходът е по-голям. Победителят Елиуд Кипчоге освен течности по време на бягането е приемал и енергийни гелове, докато Кипсанг е разчитал само на течности. Може би затова, когато Кипчоге предприе атаката в края, бившият световен рекордьор не можа да реагира. „Бях гладен, трябваше да поема храна“ – обясни Кипсанг.

kipsang_kiprotich

Знаеше се, че тазгодишният Лондонски маратон ще бъде последното голямо състезание в кариерата на една от най-великите атлетки на нашето време – световната рекордьорка Пола Радклиф. Поради серия от травми бегачката взе трудното решение да се откаже от състезателна дейност и да го направи пред родна публика. Проблемите с краката обаче не й позволиха да се готви пълноценно. Затова тя застана на старт не с елитните бегачки, а с масовия старт, като обясни, че очаква резултат в рамките на 2:45 ч.

paula_london_marathon_1

Това беше доста предпазливо заявление, защото в крайна сметка Радклиф направи страхотно бягане и завърши за 2:36:55 ч. „Надявах се, че магията на Лондонския маратон ще ми помогне и съм сигурна, че това стана, – заяви през сълзи Пола. – Просто исках да благодаря на възможно най-много хора“.

Paula-Radcliffe_london_marathon

Share Button