Кипсанг срещу Кимето – маратонът в Лондон пряко по Евроспорт в неделя от 11:00 ч.

Третата спирка от „Големите Световни Маратони 2015” ще може да наблюдавате пряко по Евроспорт в неделя от 11:00 часа българско време.

По традиция на маратона в Лондон ще участва цяло съзвездие от шампиони и рекордьори в дисциплината. Миналогодишният победител Уилсън Кипсанг определи световния рекордьор Денис Кимето за най-сериозен съперник, а на пресконференцията преди старта се появиха още победителят от 2011-а Емануел Мутай, първият в Чикаго-2014 и бивш световен шампион на 5000 м Елиуд Кипчоге, Стенли Биуот, който завърши втори преди година в британската столица, и 2-кратният шампион в Ню Йорк Джефри Мутай!

Очаквам голямо предизвикателство от Денис. Аз подобрих световния рекорд в Берлин през 2013-а, а на следващата година той ми го отне. За първи път ще се срещнем на маратон. Досега сме имали двубои на полумаратон. Побеждавал съм го веднъж (б.а. – Оломоуц (Чех) през 2014-а), но и той има една победа над мен (Рас Ал Каймах-2012). Имам повече опит в маратона от него, но в своите участия той винаги се е представял много добре”, сподели Кипсанг, който е рекордьор на трасето в Лондон с 2:04:29.

Кипсанг има победа в Лондон е през 2012-а и е в серия от 3 поредни първи места при участия в „Големите световни маратони”. Той може да стане 4-ия бегач в историята с хеттрик в Лондон. „Основната ми цел не е световния рекорд, а да задържа титлата и да постигна добро време. При подобна компания темпото ще бъде бързо, но и ще има и тактика. Ще ускоряваме темпото и ще видим какво ще се получи. При положение че трасето е доста бързо, е важно как си се подготвил и по какъв начин ще подходиш. Аз анализирам останалите участници и определям план за бягането. Има някои нови момчета, които ще бягат, така че винаги трябва да си гъвкав в подхода

Кипсанг (на 33) и Кимето (31) разкриха, че често тренират заедно с Джефри Мутай в Итен, като част от 60-членна група. И двамата посочиха бившия световен рекордьор Пол Тергат за свой идол. Кимето направи дебют в международно състезание в Рас Ал Каймах през 2012-а, когато победи Кипсанг с 21 секунди на полумаратон. „Много съм щастлив от подготовката. Премина по същия начин както беше за Берлин, когато поставих световния рекорд”, заяви Кимето, който започва да се занимава сериозно с бягане през 2007-а, когато вече е на 23 години.

Кипсанг и Кимето ще бягат в 35-ото издание на маратона в Лондон, въпреки че атлетическата федерация на Кения (АК) наложи 6-месечно наказание на представящата ги мениджърска агенция, заради допинг разследване. „Те имат контракти за това състезание от много дълго време и АК няма да нарушава програмата им. Формално сме наказали мениджърите, а не атлетите. Вице-президентът ни Дейвид Окейо пристигна в Лондон за да се грижи за техните  интереси”, заяви Айзаак Муанги, изпълнителният директор на АК.              

Share Button