Кенийски квартет ще атакува световния рекорд на Пола Радклиф

10-годишният световен рекорд на Пола Радклиф в женския маратон (без мъже пейсмейкъри) ще е под атака в неделя по време на 35-ото издание на надпреварата в Лондон. Това обявиха кенийките Мери Кейтани, Една Киплагат, Приска Джепту и Флорънс Киплагат.

Кенийската четворка има намерение да наложи бързо темпо и да слезе под постижението на британката от 2005-а – 2:17:42. Радклиф има и 2:15:25 от маратона в Лондон през 2003-а, но тогава стартът беше смесен и Пола имаше на разположение пейсмейкъри от силния пол. В последните 10 години Кейтани се доближи най-близо до границата от 2:18, след като защити титлата си през 2012-а с 2:18:37.

Радклиф в неделя ще се състезава за последен път в маратон, но ще е в групата на британските бегачи, които ще тръгнат след елитните групи и за двата пола. „Пола беше великолепна атлетка и вдъхновение за жените в маратона. Ние ще преследваме нейния соло рекорд”, заяви Една Киплагат, която има личен рекорд 2:19:50 именно по трасето в Лондон от 2012-а. Тогава точно тези четири кенийки окупираха първите 4 места. След две поредни втори места Една най-после триумфира в британската столица преди година, побеждавайки Флорънс Киплагат с 3 секунди.  

„Пола ни показа какво темпо е необходимо. Тя имаше невероятна енергия. Не се плашеше от нищо и бе готова винаги да натисне. За да подобрим рекорда, ще ни е необходима подобна мотивация. Ще се опитаме да увеличаваме темпото, пък ще видим какво ще се получи накрая като време”, заяви победителката от 2013-а Приска Джепту.

Мери Кейтани беше сочена за наследничка на Радклиф след победите през 2011-12 с времена под 2:20. Тя се връща в Лондон след 3-годишно отсъствие за да запази перфектната си серия в надпреварата. „Бих желала да бягам заедно с Пола, защото е рекордьорката и в толкова много бягания постигна великолепни резултати. Чувствам се по-добре откогато и да било. Радвам се, че пак ще стартирам тук след 2012-а. 2:15 е много трудно, но можем да слезем под 2:17:42”, сподели 33-годишната Кейтани, която спечели в Ню Йорк през ноември.

Флорънс Киплагат (27 г.) подобри собствения си световен рекорд в полумаратона с 1:05:09 през февруари в Барселона. Тя има 2:19:44 на маратон. „Прогнозата за неделя включва дъжд и няма да е толкова лесно. Имаме сериозна цел пред нас, но Мери е бягала 2:18, значи е възможно. Пола ще участва също. Защо да не ни води темпото? Тя е световната рекордьорка и това ще е идеалния вариант”, пошегува се на пресконференцията пред състезанието Флорънс.

Етиопката Аселефеч Мергиа (2:19:31) също е в отлична форма. През януари тя спечели за трети път в Дубай с 2:20:02 и се очертава като най-сериозната конкурентка на квартета от Кения. Тя си е поставила за цел националния рекорд на олимпийската шампионка Тики Гелана – 2:18:58 от 2012-а.

Маратонът в Лондон ще може да наблюдавате в пряко предаване по Евроспорт в неделя от 11:00 българско време с коментара на Иван Чешанков.      

Share Button