Килти срещу футболисти на Арсенал в спринт-дуел за 42 000 евро?!

Световният и европейски шампион на 60 м в зала Ричард Килти „хвърли ръкавицата” на футболистите на Арсенал Тио Уолкът и Ектор Белерин, заявявайки че е готов да заложи 30 000 паунда (около 42 000 евро), че може да ги победи в спринт на разстояние, което те изберат.

В британската преса излезе информация, че десният бек Белерин е най-бързия футболист на Арсенал, след като е постигнал 4.42 на 40 м и е подобрил рекорда на Уолкът. Килти обаче оспорва това твърдение и поставя репутацията си на линия със следните постове в Туитър: „Медиите твърдят, че Белерин е бягал 40 м за 4.42. Няма начин. Тези журналисти идиоти ли са? Ще заложа 30 000 паунда и съм готов да се състезавам с Белерин и Уолкът на каквото и да е разстояние, когато и да е, където и да е. Спорът ще свърши много бързо. Ако те са готови да сложат парите на масата, с удоволствие ще покажа на всички, че те не могат да спринтират толкова бързо, колкото твърдят медиите”.

За футболистите парите не представляват никакъв проблем. Това е надницата на Уолкът само за няколко дни, докато за Килти представлява сериозна сума. Дали обаче той има основание за оспорване на времето на Белерин? Преценете сами. Когато Юсейн Болт постави последния си световен рекорд на 100 м на първенството на планетата в Берлин-2009, той премина на 40 м за 4.64….Всякакви „приказки”, че футболистите са специализирани на къси спринтове и може да са конкурентни на най-добрите спринтьори на 30-40 м, не звучат много адекватно. Според данни от английското първенство Муса Сисоко има най-високата регистрирана скорост – 35.4 км/ч. Болт достигна до 45 км/ч в Берлин, макар това да стана в участъка 70-80 м. За елитните спринтьори е нормално да стигнат до 40 км/ч в участъка 30-40 м.

Share Button