Лице от корицата: Габриела Петрова

Габриела Петрова е едно от лицата на новия брой на списание „Атлетика“, което излиза на 20 април. Atletikabg.com ви предлага част от материала в изданието за вицешампионката на Европа на троен скок.

2Габриела Петрова – новата българска гордост в тройния скок” – написа списание „Атлетика” в заглавие през 2013 година, когато състезателката на „Локомотив – Пловдив” спечели европейската титла за девойки до 23 години в Тампере, Финландия.

Това заглавие се оказа повече от вярно, а Петрова навлиза с пълна сила в елита на дисциплината троен скок при жените, след като спечели в стил сребърния медал на европейското първенство в Прага на 8 март.

Изключителен характер на състезател от световна класа показа Габи на финала, където остави без дъх любителите на българската атлетика и треньора си Атанас Атанасов след драматичното развитие в шестте опита на дисциплината и отстъпи само на световната шампионка Екатерина Конева (Русия).

3

Битката за европейската титла в Прага

Петрова бе една от твърдите фаворитки за медал на троен скок в Прага. В зала „Добротица” в Добрич Габриела показа прекрасната спортна форма преди европейското с 14.55 – втори резултат в света за сезона. Още на квалификаците в чешката столица Габи скачаше първа и без проблеми „закова” 14.21 при квалификационна норма 14.20.

Но битката за медалите бе сериозна. 8 март, неделя – последен ден от европейското първенство пълен с награждавания, финали и щафетни бягания. Тройният скок е в центъра на залата и непрекъснато се налага прекъсване на опитите, заради наситената програма. Финалът продължава над 1 час и 30 минути, с опитите за загряване над 2 часа. 

Първият опит отново е със стойност 14.21 за Габи, с което тя излиза на трето място след Хана Князева, бивша украйнка, която поставя нов рекорд за новата си родина Израел с 14.49 и световната шампионка в зала Екатерина Конева (Рус) 14.42. Във втори и трети опит Габи прави фаулове, германката Кристин Гиериш заема третата позиция с 14.26, а Конева се изкачва на върха с 14.69 – най-добро постижение в света за сезона.

В четвърти и пети опит българката се връща на третото място с 14.33 и 14.37, а в последния шести опит Габи прелита на 14.52, само на 3 сантиметра от личния си рекорд и на три сантиметра пред Княжева. Петрова е втора,но остават два опита.  Гиериш не иска да се предава и си прави личен рекорд от 14.46, а Княжева не успява да си върне второто място с 13.93.

AP13266

Финални резултати:

  1. Екатерна Конева (Рус) – 14.69
  2. Габриела Петрова (Бъл) – 14.52
  3. Хана Князежа (Изр) – 14.49
  4. Кристин Гуериш (Гер) – 14.46

Габриела, треньорът й Атанас Атанасов, българите в зала „Арена О2” и всички в България, който следят телевизионното предаване ликуват. България отново има медал в тройния скок след 2002 година, когато Тереза Маринова взе титлата във Виена.

AP13328-1024x683

Хронологията на успеха

Коя е Габриела Петрова? През 2013 година подробно представихме Петрова в материала на Иван Чешанков, но днес може да припомним и допълним информацията за чаровната атлетка.

Габриела Петрова е родена на 29 юни 1992 г. в Хасково и израства в Харманли. В първите години се състезава в спринта и скока на дължина, като има колекция от медали и титли в тези дисциплини. В Харманли тренира при Иван Еджиев, а по-късно при Димитър Карафилов. От септември 2006  година, когато е само на 14 години, се мести да живее и тренира в Пловдив. Треньорът Атанас Атанасов и родителите имат доста разговори, а майката на Габриела идва в Пловдив, за да помага на дъщеря си в първите години.

4

Работата с Атанасов дава отражение още през 2007 година. Ненавършилата 15 години Петрова скача – 12.46 – национален рекорд за момичета под 16 години, който е валиден и до днес. През следващите няколко години бъдещата медалистка набира опит в големи състезания. Първите големи форуми в кариерата й са световно първенство за девойки младша възраст – Бресаноне 2009 г. в Италия и световно първенство за девойки старша възраст  Монктон 2010 г. в Канада. На двете първенства Габи остава на сантиметри от участие във финалите. Първият й голям финал идва през 2011 г. на европейското първенство за девойки в Талин, когато тя е пета, но остава разочарована от класирането, защото има резултат, който може да й донесе медал. Неупехът обаче има положителен ефект, тъй като Габи се амбицира повече никога да не изпуска това, което й се полага.

5

Треньорът Атанасов не бърза да форсира талантливата атлетка. През 2012 година тя няма състезания, но се готви усилено. Резултатите идват в началото на 2013 година – 6.11 в скока на дължина и 14.14 в тройния скок, но и контузия в последните опити на тройния скок.

Габриела се лекува и през лятото на 2013 година успешно атакува европейската титла за девойки до 23 години в Тампере, Финландия. Дългоочаваният златен медал най-после идва при Петрова. Тя вече е име в българската атлетика, но следва най-тежкия момент за младите таланти – пробив в европейската и световната атлетика при професионалистите.

6

Пробивът не закъснява. На европейското първенство в Цюрих през август 2014 г. състезателката на „Локомотив” – Пловдив е пета на финала на дисциплината с личен рекорд на открито – 14.13. 

7

Няколко месеца по-късно (март 2015) Габриела Петрова вече  е вицешампионка на континента на първенството в зала в Прага, има личен рекорд 14.55 (второ постижение в света за годината). Следващото предизвикателство е световното първенство в Пекин през лятото.

Korica_98-2

Още за Габриела Петрова и нейн плакат ще намерите в новия брой на списание „Атлетика“.

Снимки:  Илиан Телкеджиев

Share Button