Кениец победи в маратона на Милано с нов световен рекорд за ветерани

Кенет Мунгара от Кения спечели маратона на Милано, като постави нов световен рекорд за ветерани.

41-годишният атлет пробяга дистанцията за 2:08:44 ч, което е с 2 секунди по-бързо от досегашния световен рекорд за ветерани в групата над 40 години, поставен преди 12 години от мексиканеца Андрес Еспиноза в Берлин.

През цялото време темпото се контролираше от група от 5 – 6 кенийци. Мунгара предприе шампионската атака малко след 40-ия километър.

Втори в Милано завърши Киприан Котут от Кения с 2:08:55 ч. Това бе дебют на маратонската дистанция за кениеца, който има много силен резултат на полумаратон – 59:12 мин. Любопитното е, че Котут е по-малък брат на трикратния победител в Лондонския маратон Мартин Лел.

Трето и четвърто място са също за кенийци – Филемон Баару (2:09:08 ч) и Уилям Койтиле (2:09:58 ч).

Малко интересни факти за победителя. Кенет Мунгара, за разлика от повечето кенийски бегачи, започва да тренира сериозно доста късно – едва на 30 години. За тези 11 години обаче той успява да влезе в световния елит. Участвал е в 21 маратона, от които е спечелил 10.

milano_maraton_zheni

При жените от самото начало се оформи група от три представителки на Етиопия и три на Кения, сред които най-впечатляващото име беше на Приска Джепту, победителка на маратоните в Лондон и Ню Йорк. На 30-ия километър обаче Джепту се отказа и тогава нейната сънародничка Люси Карими предприе атака, като се откъсна с близо минута пред останалите. До финала тя продължи да трупа аванс и спечели състезанието с 2:27:35 ч. Втора завърши Геда Лема от Етиопия с 2:29:45 ч. Третото място е за 37-годишната италианка Фатна Марауи с 2:33:16 ч.

milano_maraton_mungara_gebreselasie

Общо 15 000 души участваха в маратона на Милано, който е с „бронзов етикет“ по класификацията на ИААФ. Интересното е, че освен класическата дистанция, беше организиран и щафетен маратон, в който за един от отборите на първи пост бяга легендарният етиопски атлет Хайле Гебреселасие, два пъти олимпийски шампион и осем пъти световен.

milano_maraton

Share Button