Абере Кума и Асами Като са победители на маратона в Ротердам

Етиопецът Абере Кума и японката Асами Като спечелиха 35-то издание на маратона в Ротердам.

Маратонът в холандския град е един от най-бързите в света и има „златен етикет“ по класификацията на ИААФ. Рекордът при мъжете е 2:04:27 ч, а при жените – 2:18:58 ч. Любопитното е, че десетте най-добри времена при мъжете в историята на състезанието са под 2:05:18 ч.

Днес обаче времето бе много ветровито и не предполагаше към силни резултати. Но въпреки това мъжете тръгнаха  бързо и първата половина от дистанцията бе премината за 62:04 мин. След това водачеството пое миналогодишният сребърен медалист Бернард Коеч от Кения. Етиопецът Абере Кума, за когото това е трети маратон в кариерата, беше в групата на преследвачите и на 35-ия километър предприе атака, която му осигури победата. а тя не дойде лесно. В последните 7 километра освен с умората, бегачите трябваше да се борят и със силен насрещен вятър. Въпреки това Кума намери сили да задържи първата позиция и да спечели бягането с 2:06:47 ч. Втори завърши 38-годишният Марк Кипту от Кения с 2:07:21 ч, а трети е неговият сънародник Бернард Коеч с 2:08:02 ч. Следват етиопците Абайнех Айеле с 2:09:21 ч и Фейса Лилеса с 2:09:55 ч. Шести малко изненадващо завърши Раул Пачеко от Перу с 2:11:01 ч. 

kato

Доста интересно се разви състезанието при жените. От самото начало японката Асами Като беше във водещата група заедно с етиопката Марта Тигабеа, кенийката Борнес Китур и перуанката Гладис Техеда. Малко след половината от дистанцията Като и Тигабеа се откъснаха напред, а на 27-ия километър японката остави след себе си и етиопката и продължи силно до финала. Като спечели бягането с 2:26:30 ч. С много правилно тактическо бягане перуанката Техеда стигна до второто място с 2:28:12 ч. На трета позиция се класира канадката Кристина Дюшене с 2:29:38 ч. Така малко изненадващо за мнозина на подиума нямаше представителка на африканския континент. На четвърто място излезе представителката на домакините Миранда Бунстра с 2:32:14 ч. Интересно е, че в първите единадесет има четири бегачки от Перу.

Общо в маратона в Ротердам тази година участваха 15 000 души.

rotherdam_marathon

Share Button