Лю Сян прекратява кариерата си

Един от най-великите атлети в историята на Китай – олимпийският шампион на 110 метра с препятствия от Атина 2004 Лю Сян, ще прекрати състезателната си кариера, разкри треньорът му. „Лю Сян наистина се готви да обяви оттеглянето си от спорта„, каза Сун Хайпин пред изданието thepaper.cn.  

31-годишният атлет е изключително популярен в родината си, той е сред най-обичаните спортисти в Китай. Сян придоби известност, когато в Атина през 2004 г. спечели олимпийската титла на 110 м/пр и стана първият китайски атлет в историята със злато от такъв форум в леката атлетика.  През 2007 г. той стана и световен шампион в Осака. Контузия в ахилеса му попречи да се представи на ниво на Олимпиадата пред родна публика в Пекин през 2008 г. На планетарния форум на открито в Дегу през 2011 г. върви уверено към първото място, когато във финалните метри дългогодишният му съперник Дайрон Роблес закача ръката му и нарушава равновесието му. Резултатът е първо място за Роблес и трето за Сян. По-късно обаче кубинецът е дисквалифициран за действието си, титлата е присъдена на американеца Джейсън Ричардсън, а Сян се окичва със сребърния медал. 

През 2006 година Сян постави световен рекорд с 12.88, с което стана първият човек пробягал 110 м с препятствия под 12.90 секунди.

На последните Олимпийски игри в Лондон той се спъна още в първото препятствия в сериите и приключи безславно участието си, като символично целуна последното препятствие. От 2012 г. насам той имаше постоянно проблеми с ахилесите и не успя да се завърне подобаващо на пистата. Очаква се Лю Сян да обяви края на кариерата си във вторник.

www.sportal.bg

Share Button