Ивана Шпанович – красавицата с шампионски дух

Красивите атлетки винаги са привличали вниманието на публиката. Когато тази красота е комбинирана с много силни резултати, се получава нещо наистина впечатляващо. Сръбската скачачка Ивана Шпанович е именно такова прекрасно съчетание. Предлагаме Ви кратък материал за нейните тренировки, интереси, стил.

ivana_spanovich_6

Ивана Шпанович бе обявена за „Атлет № 1“ на Европа, след като в Прага спечели европейската титла в зала с нов рекорд на Сърбия – 6.98 м. Повечето специалисти я определят като явление в сектора за скокове – показва непрекъснат прогрес и силните резултати при девойките при нея преминават в силни резултати и при жените, което е рядко срещано в атлетиката. През 2008 г. печели световната титла при девойките старша възраст, година по-късно е световна студентска шампионка от Универсиадата в Белград. През 2007 г. става сребърна медалистка от световното първенство за девойки младша възраст, сребърни медали има и от европейските първенства за девойки старша през 2009 г. и за девойки до 23 години през 2011 г. На 18 години в Пекин прави дебют на олимпийски игри, четири години по-късно в Лондон е финалистка – завършва 11-та.

ivana_spanovich_12

24-годишната атлетка вече има четири медала от големи първенства при жените. Освен златния от Прага, тя има още сребърен медал от европейското първенство в Цюрих`2014, както и два бронзови медала от световни първенства – Москва`2013 и Сопот`2014 (зала).

Красивата атлетка е родена на 10 май 1990 година. Баща й Любиша Шпанович и майка й Весна също са били лекоатлети. Състезава се за атлетически клуб „Воеводина“ – Нови Сад.

ivana-španović_1

За Ивана Шпанович любимата част от тренировките са заниманията с щанга и скоковете за техника. Нейни треньори са Яни Хайду и Горан Обрадович. Обрадович записва на видео всеки неин скок. След това внимателно се гледа записът и се коментира. Ивана смята, че скачачът трябва много добре да разбира всеки аспект от скока. Такава тренировка за техника може да продължи много дълго, дори до 5 часа, и завършва едва тогава, когато са изпълнени поставените цели. Това, което й е трудно и не обича да прави, са дългите отсечки по 400 или 600 м. „Примирява“ се да ги прави, защото знае, че те също са важна част от подготовката й.

ivana_spanovich_5

От тежките тренировки се възстановява, като си играе с любимото куче или чете книга. Предпочита да остава сама, защото през повечето време е по лагери или на стадиона, където общува с много хора и това също я уморява. Затова, когато си е вкъщи, гледа да няма никой около нея и да може се наслади на почивката си.

Тя тренира всеки ден, но ако се случи да няма тренировка, обича да се разхожда с приятелки по центъра на Белград и да пазарува в големите търговски центрове. Пътят от Нови Сад, където живее, до сръбската столица е един час с кола, но веднъж седмично си позволява да го измине. За разочарование на мъжката половина ще кажем, че Ивана от дълго време има сериозен приятел – фитнес инструкторът Владимир Кумрич. Често той също я съпровожда по време на тези разходки.

ivana_spanovich_9

Шпанович смята, че да се занимаваш професионално със спорт има своите преимущества – да си в отлична физическа форма, да водиш здравословен начин на живот и да си пример за децата. Като недостатъци посочва постоянната умора, както и отнетото време да си с близките хора и приятелите.

Ивана е типична южнячка, мрази студеното време и затова през зимата гледа да бъде по лагери някъде на топло. Предпочита Катар, а неотдавна бе на почивка на Малдивите. Въпреки това любимото й място си остава родната Сърбия и домът й в Нови Сад. Южняшкият темперамент на красавицата си личи и по хранителния й режим. Тя обожава италианската кухня, а любимото й ястие са спагети със зеленчуци и риба.

ivana_spanovich_7

Атрактивната атлетка обича разнообразна музика. В колата или по време на тренировка слуша поп, а когато е вкъщи, релаксира с инструментални произведения. Любимият й певец е Андреа Бочели, когото обожава да слуша по всяко време. Любимият й филм е „Зелената миля“ с Том Ханкс, създаден по едноименния роман на Стивън Кинг, но пред филмите предпочита книгите.

Днес Шпанович се е превърнала в модна икона в западната ни съседка и модел за подражание на младите. Казва, че държи на външния си вид и обръща голямо внимание на дрехите и аксесоарите, които носи. Обича да е оригинална. Прави го не от суетност, а защото това подобрява настроението й. Тя има много приятели, които се занимават със създаване на модни дрехи и често си избира от тях. Категорична е, че няма претенции към марката, нито държи дрехата да непременно маркова. Важното е да й харесва и да се чувства удобно в нея. По медиите често се коментират нейните прически, лак, облекло. Не се ядосва, защото не вижда нищо лошо в това едно младо момиче да обръща внимание и на външния си вид. Макар да смята, че не това в един човек трябва да бъде на първо място, а добродетелите, които притежава.

spanovic-ivana_4

Сред другите атлетки най-атрактивни за нея са Бланка Влашич и Лоло Джоунс. При Влашич водещ е стилът, докато Лоло е уникална – и като фигура, и като излъчване, доста по-различна от другите.

Човекът, с когото не се познава, но би искала да се срещне, е Сергей Бубка. Тя винаги се е впечатлявала от него като спортист, който толкова дълго време е бил на върха и е сигурна, че от такава личност може да се научи много.

ivana_spanovich_11

Въпреки възрастта си, Ивана Шпанович е пример за професионално отношение както в спорта, така и в живота. Заразителният й оптимизъм, професионализмът й, здравословният й начин на живот и непоколебимата й страст да се стреми към велики неща са предпоставка не само за бляскаво бъдеще в спорта, но и един наистина красив модел за подражание.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button