Полезни съвети от Ким Колинс

Спринтьорът Ким Колинс направи изключително силен зимен сезон, побеждавайки навсякъде, където участва. Макар че е на 39 години, той е по-силен от всякога. Ето и няколко съвета от него как да достигнем до спортните върхове.

Ким Колинс е световен шампион на 100 м от Париж`2003. Има още четири бронзови медала от световни първенства на открито (два на 100 м, един на 200 м, един на 4 х 100 м) и два сребърни медала на 60 м от световни първенства на закрито. Личните му рекорди са: 100 м – 9.96 сек , 200 м – 20.20 сек, 60 м – 6.47 сек. Но това, което е впечатляващо, е спортното му дълголетие – вече 20 години е в световния елит на такава капризна и изхабяваща дисциплина, каквато е спринтът. Как го постига?

Добре дозирани тренировки

Ким Колинс смята, че голяма част от спринтьорите тренират прекалено много. Тренировките са тежки и с прекалено сложни упражнения. При това положение организмът на човек трудно се възстановява, стига се до претренираност или до тежки контузии. А това намалява спортното дълголетие. Затова Колинс казва, че самият той рядко тренира с 90 – 95 % от възможностите си. Всичко в тренировъчния му план е много внимателно подбрано и дозирано. Това помага на спринтьора да застане на старт изтрениран, но не и претрениран.

Търпението

За да станеш голям състезател и да печелиш титли и медали, е необходимо търпение. Много състезатели, които навлизат в големия спорт, искат да постигнат успехи сега и на момента. Това няма как да се случи. Самият Колинс се определя като търпелив и упорит човек, който е свикнал да върви към целите си бавно и постепенно, което му е донесло и успехите. Но тези качества не са необходими само в спорта, а и във всяка друга област в живота.

Да не лъжеш

Преди време един от треньорите му Курт Ван Хейзъл му казал, че ако се занимава дълго време професионално със спорт, няма начин да не се изкуши да излъже. Колинс обаче казва, че е чист (от допинг) и вярва в честното съперничество. Но той би искал и всички останали да се състезават при честни и равни условия. А и допингът едва ли би гарантирал спортно дълголетие.

Share Button