Пуснаха в продажба билетите за световното първенство в Пекин

На 29 март в китайската столица Пекин се състоя грандиозно откриване на кампанията по продажба на билети по интернет за световното първенство по лека атлетика, което е насрочено за 22-30 август тази година. На церемонията, организирана на легендарния олимпийски стадион „Птичето гнездо“, се събраха президентът на ИААФ Ламин Диак, министърът на спорта на Китай и председател на китайския олимпийски комитет Лиу Пенг и кметът на Пекин Ванг Аншун.

Президентът на ИААФ пристигна от южния китайски град Гуйянг, където на 28 март бе 41-ото издание на световното първенство по кроскънтри. В неговата компания бяха генералният секретар на ИААФ Габриел Есар, членът на на Съвета на ИААФ Хелмут Дигел, както и световният шампион на полумаратон Джефри Кипсанг Камворор, който спечели и световната титла на кроскънтри при мъжете. Към тях се присъедини и най-великият китайски атлет за всички времена – Ксианг Лю – олимпийски шампион на 110 м с препятствия от 2004 г.

Световното първенство по лека атлетика в Пекин ще бъде най-голямото спортно събитие за 2015 година. През август в Пекин ще се съберат 2000 атлети от над 200 държави – рекорд, който само атлетиката може да постави.

Пекин 2015 означва още:

– Над 5 милиадра телевизионни зрители в 202 страни

– Над 500 000 зрители, които ще наблюдават състезанията наживо в деветте дни от световното

– Над 7 000 000 американски долара награден фонд за най-добрите атлети

-Около 80 000 000 американски долара икономически принос за Пекин

Най-евтините билети за състезанията ще бъдат за ученици и студенти на цени започващи от 10 китайски юана (около 3 лв).

 

 

Share Button