В Гуйянг започва световното по кроскънтри

Новите световни шампиони по кроскънтри ще бъдат излъчени след няколко часа в китайския град Гуйянг. 

На 28 март в най-многолюдната страна в света ще стартират 403 атлети от 51 страни в четири надбягвания. При девойките старша възраст в стартовия списък за записани 101 участнички, при юношите бройката е още по внушителна – 118 бегачи, а при жените и мъжете за призовите места ще спорят съответно 83 атлетки и 111 атлети. 

При мъжете титлата си от 2013 година ще защитава Джефри Кипсанг Камворор, който е и световен шампион на полумаратон от Копенхаген 2014 година.

При жените двукратната шампионка Емили Чебет Муге ще се гони трета индивидуална титла. Емили спечели златните медали при жените през 2010 и 2013 година, когато състезанието се проведе в полския град Бидгошч.

В Гуйянг ще участват и трима от последните европейски шампиони по кроскънтри от първенството в Самоков, България, което се състоя на 14 декември 2014 г. в местноста „Широка поляна“ в курортен комплекс Боровец.

Еврошампионът при мъжете Пол Арикан Кембой е единственият представител на Турция в Китай и ще спори с бившите си съотборници от Кения за призово класиране.

Първата от Самоков 2014 при жените – Джема Стийл (Великобритания) ще бяга заедно със съотборничката си Рона Оукланд – шампионката при девойките до 23 години в България.  Оукланд победи Милица Мирчева в спор за титлата в Самоков.

Още един шампион от европейското в България – Йеманеберхан Крипа (Италия) ще се опита да се влезе сред световния елит при юношите. 

Първенството по кроскънтри е най-стария световен шампионат организиран от ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации). Първото издание се провежда ежегодно от 1973 до 2011 година, когато цикълът на организация вече е през 2 години.

Световното първенство в Гуйянг е 41-ото издание на тези състезания. 

Преди две години на последното световно първенство по кроскънтри в Бидгошч, Полша през 2013 година – Милица Мирчева зае 39-о място при девойките, а треньорът й Йоло Николов стана 62-и при мъжете.

Share Button