Салазар поръчал 180 кашона с NutraMet Sport

Световно известният треньор Алберто Салазар, сред чийто възпитаници са Мо Фара и Гейлън Ръп, е направил поръчки за 180 кашона с NutraMet Sport, легална спортна добавка, покачваща представянето на атлетите до 11%.

Стойността на двете поръчки (януари 2011 и март 2012) е $5400, твърди „Съндей Таймс”. В NutraMet Sport има L-карнитин – протеин, който тялото произвежда по естествен път, и карбохидрати. 6-месечно изследване, проведено от създателите на добавката в университета в Нотингам, показало че приемането й за период от 3 до 6 месеца забавя още в начална фаза умората при спортистите на елитно равнище и намалява натрупването на млечна киселина с 44%.

Добавката е разработвана в продължение на десетилетие от екип на професор Пол Грийнхаф, който е начело на изследователската група по метаболитна и молекулярна физиология към университета. Резултатите от тяхното изследавне са публикувани в Journal of Physiology през февруари 2011 г. Компанията NutraMet в момента е с прекратена търговска дейност.

Според публикацията в „Съндей Таймс”  вземането на добавката е довело до противоречиви мнения сред атлетите в групата на Салазар. Те са я тествали инжекционно, като по този начин ефектът на теория трябва да настъпи само след 5 часа. Няколко я пробвали, но не видели подобрение и я спряли. Олимпийският, световен и европейски шампион Мо Фара отклонява въпросите дали е използвал NutraMet Sport по време на игрите в Лондон-2012, но признава, че е пробвал напитката по някое време: „Аз работих много усърдно за моя успех. Опитах законна енергийна напитка, съдаржаща L-карнитин, но не усетих никаква полза. Дори качих тегло и спрях да я пия”.

Сребърният олимпийски медалист Гейлън Ръп също казва, че „за кратко” е взимал добавката преди няколко години. Стив Магнес, бивш помощник треньор при Салазар, се бил съгласил да влезе в ролята на „морско свинче”. На него му били поставени три инжекции през два часа и след това бил подложен на 5-дневни тестове на бягаща пътека. Постиженията му се подобрили с 9%. През декември 2011-а Салазар изпратил и-мейл до Американската анти-допингова агенция с инфорация, че смята да изпробва инжекциите върхи свои атлети. Той защитава решението си така: „Аз вярвам в чистия спорт и в подход към тренировките на базата на методика и отдаденост. L-карнитин е широко достъпна, напълно легална хранителна добавка, която не е забранена от УАДА. Някои от моите атлети я опитаха, но не откриха да има полза от нея и вече не я използват”.

Участниците в проекта„Найки Орегън” на Салазар живеят и тренират близо до централата на компанията за спортна екипировка. Някои елитни атлети живеят в специално изградени къщи, които симулират високо надморско равнище. Това води до покачване на броя на червените кръвни телца и подобряване на резултатите на по-ниска височина.

Share Button