Руските атлети ще имат избор за финалния етап на подготовката за Рио-2016

Вадим Зеличьонок, изпълняващ длъжността президент на Руската атлетическа федерация, заяви че руските атлети сами ще избират как да протече заключителния етап от подготовката им за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а.

„Това са специфични неща и те се обсъждат. След 3 дни ще имаме събрание за подготовката за олимпийските игри във всички видове и тази тема ще бъде засегната. Вариантите са два – или да отидат за 8-10 дни непосредствено до олимпийското село, или да правят тренировъчен лагер в Португалия и да се подложат на аклиматизация на 2 етапа. Мисля, че ние ще отидем и по двата пътя. Самите спортисти ще изберат как да постъпят, никой няма да бъде принуждаван. Има примери от Мексико Сити-1968 и Монреал-1976. Тогава хората седяха там 40-50 дни и по време на игрите не искаха да видят нищо. Татяна Лебедева, например, предпочита за всички състезания да идва максимум 2-3 дни по-рано. И дали състезанието е на изток или на запад – това няма значение. Ако някой от нашите лидери казва, че му е достатъчно да пристигне два дни преди старта и няма какво да прави в Бразилия по-рано – това е негово право“, заяви Зеличьонок.

Все още и той и изпълняващият длъжността старши-треньор на националния отбор Юрий Борзаковский очакват да бъдат утвърдени на своите постове от министъра на спорта на Руската федерация Виталий Мутко. Въпреки лавината от допинг скандали в руската атлетика ”Сборная” завърши на първо място в класирането по медали на европейското първенство в зала в Прага. През юни Чебоксари пък ще бъде домакин на „Супер лигата” от отборния шампионат на Стария континент.

Share Button