Цитрусовите плодове – верен помощник на атлета

Цитрусовите плодове са едни от най-богатите на витамини, минерали и още куп полезни вещества. Затова, особено в периода късна есен – зима – ранна пролет, те задължително трябва да бъдат на масата на лекоатлета.

Едва ли Ви учудвам с това предписание, тъй като то е азбучна истина. И въпреки това – с какво са полезни цитрусите за бегачите?

Високо съдържание на витамин С

Всички цитрусови плодове имат високо съдържание на този жизненоважен витамин. На това се държи и киселият им вкус – по-малко или повече изразен. Витамин С увеличава значително усвояването на желязото, участва в образуването на костите, зъбите и тъканите. Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак. Влияе благоприятно върху дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват, разрушават и изяждат вирусите, бактериите и раковите клетки. Витамин С е изключително важен оксидант, като в същото време самият той усилва действието на други антиоксиданти като витамините А и Е.

За занимаващите се със спорт витамин С е от жизненоважно значение за поддържане на съединителната тъкан на костите в добро състояние. Освен това той участва в усвояването на калция, като по този начин спомага за формирането на костите, растежа и навременното и безпроблемно зарастване при счупване.

Всички знаем за изключителната важност на сърдечно-съдовата система, особено при бегачите на дълги разстояния. Витамин С има благотворното влияние върху сърцето и кръвоносните съдове, като подпомага възстановяването на увредените клетки на сърцето, засилва стените на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

С най-високо съдържание на витамин С са лимонът, лаймът и мандарината.

Високо съдържание на калий

И понеже стана вече дума за сърдечно – съдовата система, от особено важно значение е високото съдържание на калий в цитрусовите плодове и флаванолите. Специалистите препоръчват почти непознатия у нас плод сатсума, но аз смятам, че портокалите, лимоните и мандарините вършат същата работа.

Отслабване с грейпфрут

Ако сте качили някой и друг килограм, грейпфрутът е правилното решение. Той съдържа ензими, които спомагат разграждането на мазнините. Богат е на каротеноиди – съединения на растителна основа, за които се предполага, че предотвратяват развитието на различни болести. А сред фитопротеините, които съдържа, от особено значение е мощният антиоксидант ликопен, за който проучвания показват, че успешно може да се използва за предотвратяване на ракови заболявания. Грейпфрутът притежава и свойствата на природен антибиотик.

Витамини, минерали, микроелементи

Все неща, които изхвърляме с потта си по време на тренировка. Затова трябва да бъдат възстановени. Всички цитрусови плодове могат да Ви помогнат. Всички! Освен на витамин С, богати са още на витамини от В-групата, А, РР, Е. Сред минералите най-голямо е съдържанието на калий, калций, мед, желязо, фосфор. И понеже вече стана дума за всички цитрусови плодове, сигурен съм, че не познавате част от тях. Какво ще кажете за кумкватът? Тези малки яйцевидни плодчета се ядат с корите и от векове са любимо лакомство на китайските мъдреци и монаси. А знаете за монасите и тяхното отношение към спорта – да си припомним кунг-фу.

Така че „яжте цитрусови плодове“ не е нито лозунг, нито шаблон, а задължителна част от здравословната диета на спортиста.

Всъщност, стига вече съм писал, материалът стана прекалено дълъг. Време е да помисля и аз за себе си. Дописвам този ред и отивам в кухнята да си изстискам пресен сок – смес от различни цитрусови плодове. Така съм сигурен, че съм си набавил необходимата порция витамини и минерални вещества.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

 

Share Button