Леонард Корир и Моли Хъдъл спечелиха полумаратона на Ню Йорк

Моли Хъдъл пробяга полумаратона по улиците на Ню Йорк за 68:31 мин и стана първата американка с победа в това състезание. В много оспорван финал кениецът Леонард Корир спечели бягането при мъжете.

Рекордьорката на САЩ на 5000 м и една от най-добрите бегачки на дълги разстояния в последните години Моли Хъдъл поведе надпреварата от самото начало. Миналогодишната победителка Сали Кипйего и най-бързата на тази дистанция през миналата година Джойс Чепкуруи се опитаха да бягат с нея, но в последния километър американката се откъсна и финишира с нов рекорд на трасето – 68:31 мин. Това бе и неин официален дебют на тази дистанция. Двете кенийки си поделиха останалите две места на почетната стълбичка – Чепкуруи завърши втора с 68:42 мин, а Кипйего е трета с 69:39 мин.

Sambu-KorirFHH1-NycHalf15

Заради силния вятър мъжете дълго време не се решаваха да наложат силно темпо. Мексиканецът Хуан-Луис Бариос и южноафриканецът Лусано Еприл се опитаха да се откъснат от групата, но в крайна сметка финалът бе за кенийците Леонард Корир и Стефен Самбу. С невероятен финален спринт победител стана Корир с време 61:06 мин, изпреварвайки само с една секунда Самбу. В крайна сметка Бариос завърши трети с 61:14 мин, а Еприл е четвърти с 61:21 мин. Един от най-добрите американски бегачи на 5000 м Анди Бумбало направи своя дебют на полумаратон и финишира пети с отличното 62:04 мин. Силите на бронзовия медалист от световно първенство на тази дистанция, американеца Дейтън Ритценхайн, стигнаха за шестото място с 62:07 мин. Миналогодишният победител на маратона в Бостън Меб Кефлезиги, който се готви за защита на титлата през април, завърши осми с 62:17 мин. Веднага след това е най-силният германски маратонец Арне Гамбиус, който пробяга дистанцията за 62:34 мин.

Share Button