Уилсън Лойанае и Гутени Шоне са победители на маратона в Сеул

Кения и Етиопия си разделиха победите в силния маратон в Сеул, който има „златен етикет“ по класификацията на ИААФ. Уилсън Лойанае Ерупе бе най-бърз при мъжете с 2:06:11 ч, а Гутени Шоне Имана спечели надпреварата при жените с 2:26:22 ч.

Това бе първо бягане за кениеца Лойанае след 2-годишно наказание за допинг – употреба на ЕПО. За първото си място и силния резултат той получи 100 000 долара. Втори завърши неговият сънародник Феликс Кипчирчир Кипротич с 2:06:59 ч. Трети е също кениец – Якоб Кибет с 2:07:47 ч. В десетката са само кенийци и етиопци. Всеобщият любимец аматьорът Юки Каваучи, който именно тук преди две години постигна личния си резултат (2:08:14), също участва в състезанието. От декември миналата година той лекува травма на крака, което не му позволява да се готви пълноценно. Въпреки това Каваучи завърши 16-ти с 2:13:33 ч.

При жените африканското присъствие не бе толкова смазващо, като повечето от завършилите в десетката са азиатки. Въпреки това никой не можа да се противопостави на етиопката Гутени Шоне Имана и тя се наложи с близо две минути преднина. За победата си тя спечели 90 000 долара. Втора е южнокорейката Ким Сонг Еун с 2:28:20 ч, а трета е олимпийската състезателка Ванг Хуекин от Китай с 2:28:39 ч.

Маратонът в столицата на Южна Корея е един от най-старите в света. Тази година той се проведе за 71-ви път. Първото състезание е през 1931 година, но по време на Втората световна война и Корейската война има непроведени маратони.

seoul_marathon

Share Button