Кениецът Ндунгу с втора победа в Отсу

Кениецът Самуел Ндунгу спечели 70-то издание на Маратона на езерото Бива в японския град Отсу с време 2:09:08 ч. Състезанието е със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ.

Това е втора титла за състезаващия се за японски клуб кениец. През 2012 г. той отново спечели най-стария маратон в Япония. 

Макар че времето бе доста хладно и дъждовно, до средата на дистанцията общо 40 елитни атлети бяха във водещата група, а 20-ия километър бе преминат за 61:12 мин. Ситуацията се запази до 30-ия километър, когато Ндунгу предприе атака, на която никой не успя да реагира. Като на шега кениецът пробяга следващите решаващи километри за 15:00 мин и победи комфортно с отлично за условията време – 2:09:08 ч. След страхотна битка вече в последните метри на стадиона европейският шампион Даниеле Меучи от Италия изпревари най-добрия монголски маратонец Бат-Очир. Времето на Меучи е 2:11:09 ч, а на рекордьора на Монголия – 2:11:18 ч.

Състезанието бе последен шанс за японските маратонци за класиране за световното първенство в Пекин през лятото. Най-бърз сред тях бе Казухиро Маеда, който финишира 4-ти за 2:11:45 ч.

Share Button