Бърнард Лагат загрява за Пекин с нов световен рекорд

Петкратният световен шампион Бърнард Лагат (два пъти на открито и три пъти в зала) за пореден път доказа, че в спорта няма млади и стари, има можещи и неможещи. Както и че спортното дълголетие в наши дни не е чудо на природата, а нещо съвсем реално и логично.

На състезание в Мец, Франция, роденият в Кения и представляващ САЩ 40-годишен атлет спечели бягането на 3000 м с нов световен рекорд за ветерани – 7:37.92 мин. Лагат се справи както с 33-годишния Пол Кипселе Коеч, олимпийски бронзов медалист от Атина`2004, така и с младоците – бегачи на средни разстояния Бетуел Бирген (3:30.77 мин на 1500 м) и Никсън Чепсеба (3:29.90 мин на 1500 м). Обърнете внимение: 40 години и 7:37.92!

Бърнард Лагат не крие, че основните му амбиции са свързани със световното първенство през лятото в Пекин. Преди 2 години в Москва остана 6-ти, ще успее ли да докаже, че наистина възрастта е без значение, когато има амбиция и воля?

Доскоро се смяташе, че в леката атлетика силни резултати над 30-годишна възраст са нещо немислимо, изключения от правилото и по тази квалификация колко атлети преждевременно бяха отписвани като „ветерани“! Резултатите на мнозина от най-добрите световни бегачи днес обаче показват съвсем друго. Оказва се, че организмът ни може и да не се износва толкова бързо и силните постижения да не бъдат единствено спомени от младините. Като говорим не само за издръжливост, но и за скоростна издръжливост и дори за чиста скорост. Какво правят Венелина Венева-Матеева в скока на височина и Ким Колинс на 60 метра! Ами Бърнард Лагат? И не са единствените.

И още един мит вече е окончателно развенчан – африканските бегачи са силни, но кариерата им е кратка. Вижте Хайле Гебреселасие, Лагат… Няма да изреждам целия списък на тъмнокожи фурии, които от години на практика са си разпределили силните турнири и състезания.

Та няма стари и млади, има можещи и неможещи. Има желание или няма желание…

 

Share Button