Нов формат на „Големите световни маратони”

Поредното девето издание на „Големите световни маратони” започна в Токио (22 февруари) с променен формат. Етиопците Ендешав Негесе (2:06:00) и Бирхане Дибаба (2:23:15) спечелиха при двата пола и поведоха в надпреварата за джакпота от 1 милион долара.

Досега всеки един цикъл включваше най-популярните маратони в период от две години. Така например първото издание на „Големите световни маратони” (ГСМ) беше за периода 2006-07, второто за 2007-08 и т.н. Организаторите обаче бяха принудени да променят тази система след положителната допинг проба на Рита Джепту, която завърши като №1 за 2013-14 с максимален брой 100 точки (4 победи).

Оказа се, че кенийката е уличена в употреба на ЕПО на 25 септември 2014 г., 2 седмици преди победата си в Чикаго. Тя беше наказана да не участва в състезания за 2 години. Отделно Лилия Шобухова, шампионка в ГСМ за периодите 2009-10 и 2010-11, показа „аномалии в биологичния паспорт” и всички нейни резултати от октомври 2009-а бяха анулирани ретроспективно.

В Токио беше дадено ново начало в много отношения. Това бе първото състезание „под флага” на първия генерален спонсор на ГСМ – фармацевтичната компания „Абот”. Организаторите на шестте маратона (Токио, Бостън, Лондон, Берлин, Чикаго и Ню Йорк) решиха шампионите вече да бъдат определяни в 1-годишен цикъл при безпрецедентен антидопингов контрол.

Началото на всяко издание ще бъде на ротационен принцип. 9-ото например започна в Токио и ще завърши там с маратона през 2016-а. Следващото десето ще стартира в Бостън-2016 и ще приключи пак там година по-късно и т.н. На практика в един цикъл се събират седем големи маратона плюс още един на световно първенство или олимпийски игри, ако има в съответната година. Маратоните на световно/олимпиада обаче не влизат в ротацията за старт/край на серията.

ГСМ, заедно с ИААФ, ще създаде група от потенциални шампиони в серията, които ще бъдат подложени на допълнителни допинг проверки извън състезанията. Наградният фонд $500 000 за победителите при двата пола вече няма да бъде изплащан на един път, а на 5 равни вноски – по $100 000 в продължение на 5 години. По този начин ще се използва по-добре предимството от дългосрочния ефект на „биологичните паспорти” на бегачите.

Има промяна и на точките, които се дават във всеки един старт от ГСМ – пак 25 за победа, но вече 16 за второ място (преди 15), 9 – за трето (10), 4 – за четвърто (5) и отново 1 за пето място. За всеки цикъл може да се печелят точки от максимум две състезания. За да бъде определен за шампион бегачът трябва да има поне два старта. При равенство в точките първият критерий за разделяне ще бъдат директните сблъсъци в съответния период, а втори – броя победи.

Share Button