Флоранс Киплагат по пътя към световния рекорд

Флоранс Киплагат е родена в Кения, в района Маракит на 27 февруари 1987 г. Мястото е известно като конвейер за елитни състезатели, където да се говори за бягане и да се тренира бягане е дори по-естествено от това, софийска „кифла“ да обикаля моловете.

Чичо й Уилям Киплагат също е отличен бегач с личен резултат на маратон 2:06:50 ч и победи в Ротердам и Сеул, както и призови класирания на редица световни състезания.

По утъпкана с бягане пътека

Така че пътят на бъдещата световна рекордьорка изглежда предопределен. Една от мечтите на Флоранс е да спечели стипендия и да учи в САЩ. За постигането на тази цел баща й я съветва да започне да бяга. Тя така и не получава стипендия, но само за една година успява да се пребори за място в националния отбор на Кения за световното първенство за юноши и девойки в Пекин`2006 г, където печели сребърен медал на 5000 м.

kiplagat_new_5
Флоранс е омъжена за Мозис Мосоп, победител на маратона в Чикаго, бронзов медалист на 10 000 м от световно първенство и сребърен медалист от световно първенство по крос кънтри. През 2008 г атлетката става майка на дъщеря – Айша. Заради майчинството пропуска целия сезон, както и възможността да се пребори за участие на олимпийските игри в Пекин.

Италианската школа

Но когато през същата година тя подновява тренировките, сменя и треньора си. Оттогава до ден днешен това е италианският специалист Ренато Канова. Явно това дава резултат, защото атлетката много бързо възвръща формата си. Всички, които следят дългите бягания и успехите на африканците, знаят, че комбинацията от кенийски талант и италианска методика е направо убийствена. А когато това е Ренато Канова, нещата отиват в извънземна орбита.

canova

Един от най-успешните треньори в света. Негови възпитаници са световният рекордьор на 3000 м с пр. Саиф Сахид Шахийн (бягащ за Катар, но роден в Кения), съпругът на Киплагат Мозис Мосоп, Николас Кембой, Доркус Инзикуру, Уилсон Кипроп, Силас Киплагат, Силвия Кибет, двукратният световен шампион по маратон Абел Кируи, етиопецът Имане Мерга, Пол Косгей и още дузина внимателно шлифовани бисери от африканския континет. Сигурно златото, спечелено от тях на големи състезания, е повече от златния резерв на България, а със спечелените пари от комерсиални турнири може да бъде изплатен външният ни дълг за години напред.

kiplagat_new_6

Изпитанията на съдбата

Но през 2009 г съдбата поставя Флоранс пред тежко изпитание. Само три седмици преди квалификациите на Кения за световното първенство по крос умира брат й. Атлетката спира да тренира, рухва психически, но в крайна сметка намира в себе си сили да участва и ги печели. А малко по-късно печели и световната титла в епична битка със своята сънародничка Линет Масай. Казва, че го е направила в памет на брат си и през цялото време е усещала неговата подкрепа.
През същата тази година на състезание в Утрехт поставя нов рекорд на Кения на 10 000 м – 30:11.53 мин, който си стои и до днес. Очакванията за силно бягане на световното първенство в Берлин обаче не се оправдават. Травма в коляното й пречи да покаже истинските си възможности и тя завършва едва 12-та. До 2014 година това си остава единственото й участие на писта в голямо състезание. Едва през миналото лято се добра до сребърен медал на Игрите на Британската общност.

Шосе и полумаратон

Да, шосето определено й носи по-големи успехи. Още през следващата 2010-та година тя дебютира на полумаратона в Лил и го печели с 1:07:40 ч. А месец и половина по-късно става световна шампионка в дисциплината по време на първенството в Нанджин, Китай. Там тя успя да изпревари етиопката Дире Туне с 10 секунди.

kiplagat_new_2
За сметка на това първият й опит в маратона е неуспешен. Тя избира бързото трасе в Берлин за своя дебют, но не разпределя добре силите си и не успява да завърши състезанието. Реваншът е през 2011 г, когато в германската столица триумфира с 2:19:44 ч, оставяйки зад себе си такива звезди като Пола Радклиф и абонираната за това състезание Ирина Микитенко.
Идват олимпийските игри в Лондон през 2012 г. и Флоранс е в отлична форма. Обаче на маратона в Лондон през пролетта завършва четвърта, което я изхвърля от отбора за Игрите. Опитва да се класира на 10 000 м, но по време на квалификациите на Кения отново е четвърта, губейки от Сали Кипйего с 0.72 сек. Обикновено квалификациите на африканската държава за големи първенства се превръщат в истински трилър. По-късно Кипйего стигна до сребърен медал в английската столица.
През пролетта на 2013 г тя отново бяга на Лондонския маратон, но поне засега това не е нейното състезание, защото завършва шеста. За сметка на това през същата година за втори път печели Берлинския маратон.

Световните рекорди

През февруари 2014 г. на полумаратона в Барселона талантът на Флоранс блести с пълна сила и кенийката подобрява световния рекорд с цели 38 секунди – 1:05:12 ч. През същата година тя завършва втора на маратоните в Бостън и Чикаго.

kiplagat_new_1
Ето, че преди една седмица Флоранс дойде отново в Барселона, за да подобри собственото си постижение. Този път тя започна състезанието с доста по-бързо темпо, за което явно не бе съвсем готова, и в последните километри скоростта й падна. Въпреки това кенийката изтиска себе си докрай и успя да свали три секунди от резултата си през миналата година – 1:05:09 ч. След финала Флоранс бе толкова изтощена, че се струполи на земята. По време на самото бягане тя успя да постави световни рекорди и на 15 км – 46:14 мин, и на 20 км – 1:01:54 ч.
Флоранс Киплагат стана четвъртата атлетка, която подобрява световния рекорд на полумаратон на едно и също състезание в две последователни години. Преди нея това успяха да направят олимпийската шампионка американката Джоан Бенойт Самуелсън, германката Ута Пипинг и южноафриканката Елана Майер, също световна шампионка по полумаратон от Осло`94 г.

kiplagat_new_3
Флоранс Киплагат скоро ще навърши 28 години. Златна възраст за бяганията на дълги разстояния. Със сигурност има още какво да покаже поредния бисер от скъпоценната колекция на Ренато Канова. Преди години проблемът беше, че повечето африкански състезатели се изчерпваха твърде бързо и състезателната им кариера бе твърде кратка. Но и това вече не е така. Дори да вземем легендите Пол Тергат и Хайле Гебреселасие. Когато имаш възможност да печелиш от спорт, защо да не го правиш? А със световния си рекорд Флоранс Киплагат подсказа, че има намерение да бяга бързо още дълго време.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button