Благодарим ти, Гриша!

След дълго боледуване почина Григор Христов. Тази скръбна вест покоси атлетическата и журналистическата общност не само в България, но и по света. Гришата озаряваше с усмивка и внушителна осанка пресцентрове и стадиони по целия свят. Той живееше за и с атлетиката, тя бе неговата страст.

За 80-годишнината на атлетиката в България Гришата издаде великолепна книга: За „Царицата” с признание и любов. Много поколения атлети, треньори, спортни ръководители, журналисти, читатели и зрители са имали удоволствието да се докоснат до тази обаятелна фигура, която бе пример за подражание в безброй отношения.

С увлекателните статии и прецизни анализи на страниците на емблематичния за времето си спортен седмичник „Старт” (работи 25 години в него, последните 5 като главен редактор), с изпълнените с ентусиазъм и колоритно съдържание коментари по телевизията (в края на активната си кариера беше шеф на спортната редакция на БНТ: 1997-2001 г.) Гришата запали по атлетиката и създаде хиляди нови „поданици на Царицата”.

В период, когато много други федерации престъпно допуснаха да изчезнат архиви, той усърдно продължи работата на своите предшественици статистици и сега българката атлетика има най-добре поддържаната база данни за своята история. Гришата бе винаги готов да сподели своето богатство – всевъзможна статистика, лични спомени, опит. Даваше път за развитие на младите, помагаше им със съвети или някой укор, но винаги правеше това дипломатично, с благородие.

Да, той беше уникален журналист, коментатор, статистик, но преди всичко голям Човек, който ще остане завинаги в мислите и сърцата ни.

Затова няма да кажем „Сбогом”, а „Благодарим ти, Гриша”.

Всички поданици на Царицата са ти признателни и те обичат!

Иван Чешанков

Share Button