Съветите на олимпийския вицешампион Ниджел Амос

Преди дни завърши националният шампионат в зала, на който бяха постигнати някои много добри резултати от млади и перспективни атлети. Като мотивация за по-нататъшни успехи ви предлагаме съветите на Ниджел Амос от Боствана – сребърен медалист от олимпийските игри`2012 и победител в Диамантената лига.

Преодоляване на болката

Найджъл е категоричен, че ако човек не се научи да носи на болка, от него няма да стане добър атлет. По време на световното първенство за юноши във Франция той завършва пети и основната причина за слабото си представяне вижда именно тук. За сметка на това по време на олимпийските игри в Лондон устоява на болката и в резултат печели сребърен медал на 800 м. „Когато разумът ти се бори с тялото и му заповядва да се предаде, трябва да намериш сили в себе си да кажеш: „Аз ще го направя!“– казва Амос.

Съхраняване на спокойствието

Много е важно по време на бягането да не се допуска паниката да обхване състезателя, защото това обикновено означава загуба. Ниджел си спомня, че по време на едно състезание Мохамед Аман го изпреварва 250 м преди финала. Но Амос съхранява спокойствие и печели със силен финален спринт в последните 100 м.

Вяра в себе си

Това е третото необходимо условие. Ако не вярваш, че може да се получи, няма как да стане. Самият Амос първоначално не се е чувствал уверен във възможностите си. Но един разговор с олимпийския шампион на 1500 м Тауфик Махлуфи променя неговото мислене. Тогава Махлуфи му казва: „Бъдещето е пред теб, но ти си единственият, който отговаря за постъпките си и единственият, който трябва да взима решения, за да постигне поставените цели.“ Тогава Амос си е дал сметка, че сам определя съдбата си и може да постигне всичко.

Ниджел Амос е роден в Боствана през 1995 г. Състезава се на 400 м (45.66 сек) и 800 м (1:41.73 мин). Сребърен олимпийски медалист от игрите в Лондон`2012, световен шампион за юноши, студентски шампион, шампион на игрите на Британската общност.

Share Button