Едрис с победа в „Петте мелници“

Етиопецът Мухтар Едрис спечели 83-то издание на силния международен крос „Cinque Mulini“ („Петте мелници“) в красивото италианско градче Сан Виторе. При жените най-бърза бе кенийката Виолет Джелагат, която успя в последната обиколка да се откъсне от португалката Ана Дулче Феликс.

Едрис, който е най-добрият бегач на 5000 м за 2014 г, пробяга дистанцията от 10.2 км за 33:50 мин. Нека времето не ви заблуждава – трасето бе изключително тежко и кално, времето беше студено, валеше непрекъснато дъжд. Етиопецът предприе мощна атака по време на третия от общо петте кръга на дистанцията. Кениецът Алекс Кибет се опита да върне интригата, като на следващата обиколка съкрати преднината на Едрис на 6 секунди, но това не се оказа достатъчно. В последния кръг бегачът от Етиопия направи победна атака и спечели с разлика от девет секунди. Победителят в Диамантената лига на 3000 м с пр. Джайрус Бирех успя да се пребори за третото място. От европейците най-добре се представи италианецът Ясин Рачик, който завърши пети. Сребърният медалист на 3000 м с пр. от европейското първенство полякът Кристиан Залевски стана шести.

При жените на 6.45 км Джелагат от самото начало се движеше сред първите четири. За сметка на това португалката Феликс тръгна доста бавно и на първата обиколка изоставаше с девет секунди, но на следващата успя да догони кенийката. В последната Джелагат предприе силна атака, като се откъсна с 30 м и съхрани преднината си до края. Така за Феликс остана второто място, а трета завърши представителката на домакините Валерия Рофино.

Класиране:

Мъже – 10.2 км

1. Мухтар Едрис (Етиопия) – 33:50 мин

2. Алекс Кибет (Кения) – 33:59

3. Джайрус Бирех (Кения) – 34:08

Жени – 6.45 км

1. Виолет Джелагат (Кения) – 24:40 мин

2. Ана Дулче Феликс (Португалия) – 25:02

3. Валерия Рофино (Италия) – 25:10

Share Button