Американец се завръща със световен рекорд на една миля

На състезание в зала в Бостън американецът Джон Траутман постигна невероятен резултат на една миля.

Траутман пробяга милята (1609 м) за 4:12.33 мин. Приравнено към нашите стандарти, това означава бягане под 4 минути на 1500 м и сигурен медал на националния ни шампионат в зала. Сигурно си казвате – добър резултат, но нищо повече. Да, така е, само че има една малка, но твърде значителна подробност – Траутман е на 46 години. А постижението му е нов световен рекорд за ветерани в тази възрастова група. Още по-интересна е неговата история.

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век Джон Траутман е добър атлет, но не е сред световните имена в бяганията на средни и дълги разстояния. На олимпийските игри в Барселона участва в бягането на 5000 м, ала не успява да се класира за финала. Две години по-късно заради тежка травма е принуден да се откаже от активна състезателна дейност. Както и от мечтата си да бяга на Игрите в Атланта. И не само това – бившият олимпиец напълно забравя за спорта и се отдава на работата си. „Бях разочарован и исках просто да се махна от спорта“ – си спомня атлетът.

През 2009 г. една среща обаче променя живота му. По това време Джон Траутман е преуспяващ борсов брокер. Минали са 15 години, откакто не е стъпвал на писта. За сметка на това е качил 30 килограма над някогашното си състезателно тегло. Но да се върнем на срещата. Тя е случайна, но е с един човек, който значи твърде много за Траутман – неговия бивш треньор Франк Галиано. Специалистът успява да убеди своя възпитаник, че е добре да започне отново да спортува по малко. Така борсовият брокер започва да бяга за здраве три пъти седмично, но това е достатъчно да запали у него отново искрата. Траутман решава да се готви и да участва в състезания. Първоначално нещата са изглеждали направо трагични – той не е можел да пробяга отсечка от 400 м по-бързо от 90 секунди. Но с много воля и упоритост за пет години успява да свали 25 килограма и … да пробяга милята за 4:12.33 мин, което е нов световен рекорд във възрастовата група над 45 години. При това без лагери, без почивка и пълноценно възстановяване, защото Траутман продължава да работи като борсов брокер.

А след борсата бърза към стадиона за поредната порция… отсечки. Както сами се досещате, негов треньор е Франк Галиано. „Изглежда, че започвам нова кариера“ – казва Траутман.

johntrautmann

На снимката вляво – преди: Джон Траутман в битка с легендарния Саид Ауита

На снимката вдясно: Джон Траутман сега

Share Button