Робертсън губи драматично, но поставя рекорд на Океания

Кениецът Пол Куира в изключително оспорвана и драматична битка спечели международния полумаратон в Маругава, Япония, който е със „сребърен етикет“ по класификацията на ИААФ. При жените най-бърза бе австралийката Лиз Йелингс. 

Битката при мъжете бе сякаш на 100 м, а не на полумаратон. Едва в последните метри от състезанието Пол Куира успя да изпревари със стотни от секундата новозеландеца Зейн Робертсън. Двамата пробягаха дистанцията за 59:47 мин, а времето на Робертсън, който направи дебют на тази дистанция, е рекорд на Океания. Любопитното е, че Зейн, заедно със своя брат близнак Джейк (които сега са на 25 години) от 17-годишни живеят под наем в кенийския град Итен, където и тренират. През миналата година Зейн стана първият бял човек, спечелил състезание в Кения, като на 5000 м постигна 13:46.0 мин на кортова писта високо в планината. Новозеландецът има и бронзов медал на същата дистанция от Игрите на британската общност.

Трети в полумаратона завърши друг кениец – Бернард Коеч с 60:09 мин.

При жените Лиз Йелингс също направи дебют на полумаратонската дистанция, като показа отлично време – 70:41 мин. След нея на втора и трета позиция са представителки на домакините – съответно Мао Киото със 70:59 мин и Юко Мизогучи със 71:03 мин.

Share Button