Юрий Борзаковски ще бъде новият главен треньор на националния отбор на Русия

Президентът на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Валентин Балахничев обяви, че е предложил за главен треньор на националния отбор олимпийския шампион Юрий Борзаковски.

Досегашният главен треньор Валентин Маслов подаде оставка след поредицата от допинг скандали. Министерството на спорта на Русия и Центърът за спортна подготовка на националните отбори на Русия са подкрепили предложението, което означава, че именитият атлет почти сигурно ще заеме овакантения пост. Сред основните мотиви за номинацията Балахничев посочи огромния авторитет и желание за професионална треньорска работа на Борзаковски. Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко също заяви личната си подкрепа за атлета. Самият Борзаковски каза, че е съгласен да стане главен треньор, като, разбира се, има да трупа опит.

На турнира „Руска зима“, който ще се проведе в неделя, 31 януари, Юрий Борзаковски ще сложи официално край на своята забележителна спортна кариера. Последното голямо състезание, за което се готвеше атлетът, беше европейското първенство в Цюрих`2014, но стара травма наруши подготовката му. Това сложи край и на мечтата му да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро и да гони втора титла.

В навечерието на турнира „Руска зима“ Борзаковски проведе и занимание с ученици – така нареченият „майсторски клас“.

Скоро очаквайте на сайта на сп.„Атлетика“ и специален материал, посветен на един от най-големите атлети на нашето време.

Share Button