Медхин отново печели, Белете с победа при жените

Теклемариам Медхин от Еритрея и Мими Белете от Бахрейн спечелиха 72-то издание на международния крос „Хуан Мугуерца“ в испанския град Елгойбар.

При мъжете на 10.8 км конкуренцията беше повече от убийствена. Още в самото начало европейският шампион Полат Арикан (Турция), Джейрус Биреч (Кения), Джошуа Чептегей (Уганда), Теклемариам Медхин и Гойтом Кайфъл (Еритрея) поведоха бягането. Първият километър бе преминат за 2:48 мин. След това бягането продължи да бъде изключително бързо, а в последния километър Чептегей и Медхин се откъснаха от останалите и трябваше да решат спора за първото място. Еритреецът предприе атака и отказа своя съперник, който в последните метри дори бе изпреварен и от Арикан в битка за второто място.

Това е трета поредна победа за бегача от Еритрея на кросове от веригата на ИААФ, след Сан Себастиян и Севиля.

След финала Медхин заяви, че основната му цел е световното първенство в Пекин през лятото, където ще бяга на 10 000 м. След шампионата смята да пробва силите си и в маратонското бягане.

При жените на 6.62 км първоначално Мерси Чероно от Кения, сребърна медалистка на 5000 м от световното първенство в Москва, поведе бягането. Плътно зад нея бягаха Мими Белете (Бяхрейн) и световната шампионка Емили Чибет (Кения). Но към средата на дистанцията Чероно постепенно изостана. В началото на последната обиколка бегачката от Бахрейн предприе атака, на която кенийката не можа да отговори. Така първото място бе спечелено от Белете с 4 секунди преднина пред Чибет. Чероно успя да запази третата позиция от връхлитащата британка Патридж.

След финала Белете заяви, че се прибира в Етиопия, където е родена, за да започне подготовка за световното първенство през лятото.

Класиране

Мъже – 10.8 км

1. Теклемариам Медхин (Еритрея) – 33:02 мин

2. Полат Арикан (Турция) – 33:04

3. Джошуа Чептегей (Уганда) – 33:05

4. Гойтом Кайфъл (Еритрея) – 33:06

5. Джейрус Биреч (Кения) – 33:30

6. Пол Тануи (Кения) – 33:45

Жени – 6.62 км

1. Мими Белете (Бахрейн) – 22:09 мин

2. Емили Чебет (Кения) – 22:13

3. Мерси Чероно (Кения) – 22:42

4. Лили Патридж (Великобритания) – 23:07

5. Диана Мартин (Испания) – 23:15

6. Сара Морейра (Португалия) – 23:35

Share Button