Севернокорейка и японец са шампиони на Азия в маратона

Сентайеху Мерга от Етиопия и Ким Хи Гонг от КНДР спечелиха маратона в Хонконг, който е със „сребърен етикет“ по класацията на ИААФ. Състезанието беше и шампионат на Азия по маратон.

Особено впечатляваща беше победата на Ким Хи Гонг. Севернокорейката не се изплаши от цялата армия африкански бегачки и с много добро разпределяне на силите грабна победата с 2:31:46 ч. Някои го определиха като изненада, но Ким Хи Гонг не е случайна атлетка. На световното първенство в Москва тя завърши 8-ма, а през миналата година на родна земя спечели маратона в Пхенян, който има „бронзов етикет“ по класификацията на ИААФ. 

Условията бяха доста тежки. Силният вятър и високата влажност поставиха на допълнително изпитание маратонците. Затова жените тръгнаха доста предпазливо и първата половина от дистанцията беше премината за 77 минути. Малко след 30-ия километър Ким Хи Гонг постепенно увеличи темпото и успя да направи откъсване около 2 минути, което съхрани до финала. Севернокорейката спечели 65 хил. долара и титлата шампион на Азия.

Втора завърши етиопката Мескерем Асефа с 2:33:57 ч, а трета е нейната сънародничка Тсегай Метселем с 2:34:06 ч. В класирането за първенството на Азия вицешампионка стана отново севернокорейка – Ким Ми Гонг с 2:36:08, а бронзовият медал стана притежание на Гулшанат Джанатбек от Казахстан с 2:38:36 ч.

При мъжете японецът Шинго Ингараши се опита да поднесе изненада, като поведе бягането и към средата на дистанцията вече имаше преднина от минута и половина. Но много скоро африканската вълна застигна беглеца. На финала се разигра страхотна битка. Сентайеху Мерга успя да изтръгне победата с 2:13:00 ч. – добър резултат, като се имат предвид условията. Втори с 2:13:05 е неговият сънародник Фикре Асеф. Трети завърши кениецът Роберт Кипчумба с 2:13:07 ч, който има в кариерата си световни титли за юноши по крос и на 10 000 м. Любопитно е, че първите 10 в класирането са събрани само в 50 секунди.

honkong_maraton_1

„Беглецът“ Шинго Ингараши не успя да спечели състезанието, но за сметка на това стана шампион на Азия с 2:14:29 ч. Вицешампион е севернокореецът Пак Сонг Чол с 2:16:09 ч, а бронзовият медал е за Оланбайару Джамсрану от Монголия с 2:22:49 ч.

Маратонът в Хонгонг е сред рекордьорите в света. В тазгодишното издание на състезанието на трите дистанции – маратон, полумаратон и 10 километра, участваха над 70 хиляди души.

Share Button