Спортен Клуб “Бегач”

През последните няколко години в България дойде манията, която е обхванала от десетилетия развитите страни: Да бъдем здрави и жизнерадостни, да намерим нови приятели и да се забавляваме чрез бягане. Няколко организации и спортни клубове организират редовни състезания, тренировки и събития, които набират все по-голяма популярност в страната. Atletikabg.com ще ви запознае, в няколко поредни материала, с най-активните организации в този бранш, които привличат все повече любители към леката атлетика. Днес е ред на спортен клуб „Бегач“ – един от най-активните организатори на масови спортни събития в страната.

История

Клубът е регистриран през февруари 2012 като неправителствена организация в обществена полза и има за цел да промотира масовия спорт и благотворителността.

Всички основатели на клуба са непрофесионални бегачи и професионални мениджъри. Още от самото начало клубът прилага изцяло електронна регистрация и плащане за своите събития и през ноември 2012 организира първото събитие с изцяло електронно измерване в България за всички 500 участници (Sofia Evening Run).

Целта на клуба е да организира качествени събития свързани със спорта, като предоставя улеснена регистрация, информация по email и подаръци за всички участници от спонсорите и медали направени за всяко събитие.

 

businessrun_2

Събития

Клубът организира около няколко големи спортни събития годишно. През 2014 година на събития на клуба са участвали над 2000 души. През 2015 две от състезанията на спортен клуб „Бегач“ влязоха в календара на Българска федерация лека атлетика – Маратон „Плевен“ на 17 май и „София-рън“ на 11 октомври. Националният шампионат по полумаратон също ще се проведе по време на маратон „Плевен“ на 17 май. Събитията на спортен клуб „Бегач“ за 2015 г. са подредени през годината както следва:

spring360

Spring360 (22 март 2015)

Градски ултра-маратон, който се провежда през първата неделя след настъпването на пролетта. Представлява 6-часово бягане в Южен парк, София, където участниците правят обиколки по трасе от 650 метра, а клубът отчита обиколките. Могат да се правят отбори от по 2 или 3 бегачи, които бягат отделно. През 2015 събитието е на 22 март, а повече информация може да намерите на spring360.begach.com.

 

pancharevo

Полумаратон Панчарево (26 април 2015)

Провежда се в последната неделя на април. Полумаратон около езерото Панчарево, който от тази година ще включва и trail дистанция. Събитието е отворено за 500 бегачи, като “билетите” свършват месеци преди провеждането му. Инфо на pancharevo.begach.com.

10687062_1478208305783602_917081992964065067_n

Маратон Плевен (17 май 2015)

Маратон Плевен се проведе за пръв път през 2014 година, като през 2015 ще е домакин и на национален шампионат по полумаратон. Събитието е единствения single-lap градски маратон на Балканите и привлича много международни бегачи от Румъния, Русия и т.н. Инфо на plevenmarathon.com

businessrun

Business Run (7 юни 2015)

Благотворително бягане-щафета за отбори от фирми, което се провежда на територията на Бизнес Парк София. През 2014 участваха 107 отбора от над 70 водещи фирми в България. Инфо на businessrun.begach.com.

morningrun

Sofia Morning Run (18 окт 2015)

Най-голямото събитие на клуба е в Борисовата градина, като през 2014 събра над 700 регистрирани. Бягането е по 5км трасе в Борисовата градина. Инфо на morningrun.begach.com.

1000km Balkan Charity Challenge (1–11 ноември 2105)

Събитие от несъстезателен характер, което се провежда изцяло за благотворителност. Представлява трип с колело от Букурещ до София и с тичане от София до Букурещ. Инфо на 1000balkan.com

kidsrun_2

KIDS RUN

Серия от събития за деца, които се организират съвместно с БФЛА и се провеждат в рамките на други събития (Morning Run или Business Run). Представляват лекоатлетическа загрявка и упражнения + кратко бягане за деца от 4 до 15 години.

Благотворителност

Всяко от събитията на клуба има благотворителна кауза, която се подкрепя като се събират пари или като процент от таксата за участие или като допълнително дарение заедно с регистрационната такса. Каузите

Сред организациите с които Бегач си партнира са: UNICEF, BCAF, Национална мрежа за Децата и други.

Членове

Клубът има над 50 члена, за които всеки месец организира специални събития – срещи, тренировки или бягания. Може да станете членове в края на годината за следващата година и таксата е 50 лева/година. Всички членове получават отстъпки от спортни магазини и други предимства.

Още по темата: Представяме ви: 5kmrun и Running Academy в България

Share Button