Много звезди и силна конкуренция на крос „Италика“ в Севиля

Еритреецът Теклемариам Медин и кенийката Емили Чибет спечелиха 33-то издание на Международния крос „Италика“ в Севиля, Испания.


Бягането при мъжете бе изключително оспорвано. Шампионът на Африка на 3000 м пр. Джейрус Биреч водеше доста самоуверено бягането през по-голямата част от дистанцията. Плътно до него бяха сънародникът му Пол Тануи и световният шампион за юноши на 10 000 м Джошуа Чептегей от Уганда. По това време Медин се движеше малко по-назад и едва към средата на дистанцията се придвижи в позиция за атака. Малко преди последните два километра стана ясно, че той и Биреч ще определят победителя. На няколко пъти кениецът се опита да се откъсне от еритрееца, но не успя. Около 850 м преди финала Медин показа класа и опит и предприе продължителен финален спринт, който отказа Биреч. Интересна битка се разгоря за третото място между кениеца Пол Тануи и угандиеца Тимоти Торотич. Двамата имат стари сметки за уреждане, този път Торотич успя да си върне за миналогодишната загуба.
При жените Мерси Чероно, бронзова медалистка на 5000 м от световното първенство, поведе бягането от самото начало. Някъде към средата на 8-километровата дистанция тя се опита да наложи бясно темпо и се откъсна от групата, следвана на около 15 метра от Емили Чибет. Точно тогава водачката се подхлъзна в калта и падна, което я извади от ритъм и позволи на Чибет да я настигне и от своя страна да вземе преднина от 40 – 50 метра. Въпреки инцидента Чероно успя да удържи второто място от връхлитащата към финала Мими Белете от Бахрейн.
Състезанието се проведе при изключително тежки метеорологични условия: кално трасе, непрекъснат дъжд и ураганен вятър.
Класиране:
Мъже (10.8 км)
1. Теклемариам Медин (Еритрея) – 32:27 мин
2. Джайрус Биреч (Кения) – 32:38
3. Тимоти Торотич (Уганда) – 32:49
4. Пол Тануи (Кения) – 32:58
5. Джошуа Чептегей (Уганда) – 33:09
Жени (8 км)
1. Емили Чибет (Кения) – 27:15 мин
2. Мерси Чероно (Кения) – 27:34
3. Мими Белете (Бахрейн) – 27:38
4. Магдалена Масай (Кения) – 28:16
5. Трихас Гебре (Испания) – 28:55

Share Button