Пола Радклиф приключва състезателната си кариера в Лондон

Пола Радклиф най-вероятно ще сдържи обещанието и ще завърши своята блестяща кариера на предстоящия Лондонски маратон, който ще се проведе на 26-ти април. IAAF World Championship in Helsinki 2005, Marathon, women

Хроничната травма на стъпалото едва не разруши мечтата на великата спортистка да се сбогува с големия спорт на родна земя. Но Радклиф намери сили и все пак ще го направи тази пролет в британската столица.

Пола е трикратна победителка в Лондонския маратон. Именно тук през 2003-та година британката постави световния рекорд в дисциплината – 2:15:25 ч. От големите маратони е печелила също така Нюйоркския – 3 пъти, и веднъж Чикагския.

Големият въпрос е как ще се чувства през април Пола. За последен път тя участва в Лондон преди 10 години, а от четири години въобще не е бягала маратон.

2005 World Outdoor Championships

Пола Радклиф е една от легендите в бяганията на дълги разстояния и маратон. Единствената бяла жена в последните години, която дръзна да се мери с африканските бегачки и да ги побеждава. Световна шампионка на маратон и сребърна медалистка на 10 000 м. Трикратна световна шампионка на полумаратон. Двукратна световна шампионка на крос кънтри, трикратна сребърна медалистка и веднъж бронзова, има и титла при девойките. Европейска шампионка на 10 000 м. Трикратна европейска шампионка по крос (едната й титла е от отборното класиране).

pola_7

Това, което липсва на именитата атлетка през дългата й и успешна кариера, е медал от олимпийски игри. През 1996 г. завършва 5-та на 5000 м, а през 2000 г. е четвърта на 10 000 м. Голямото разочарование е през 2004 г, когато не завършва нито маратона, нито на 10 000 м. През 2008 г. финишира 23-та на маратонската дистанция. Така и не успява да се подготви за Игрите в Лондон през 2012 г поради травма.

pola_6

Любопитното е, че нейната леля Шарлота Радклиф е била плувкиня и е участвала на олимпийските игри в Антверпен през 1920 г.

Пола е омъжена за треньора си Гари Лоу. Семейството има две деца: дъщеря Айла на 7 години и син Рафаел на 4 години.

pola_4

41-годишната Радклиф смята след края на кариерата си да се занимава със социална работа и благотворителност.

pola_5

Снимки: www.paularadcliffe.com

Share Button