Кимето, Кипсанг и Кенениса на маратона в Лондон!

Световният рекордьор в маратона Денис Кимето за първи път ще срещне на класическото разстояние своя добър приятел и спаринг Уилсън Кипсанг. Това ще стане на 26 април, на маратона в Лондон, съобщиха организаторите на проявата.

Кимето стана първият бегач под 2:03 часа в маратона, след като триумфира през септември в Берлин с 2:02:57. Така той подобри световния рекорд на Кипсанг от преднишното издание на надпреварата (2:03:23). „Аз подобрих световния рекорд на Уилсън. Сега искам неговата корона в Лондон. Наслаждавам се на възможността да срещна моя приятел на известното трасе. Знам, че няма да е лесно, но съм уверен, че мога да стигна до крайната цел, независимо от неговото прледизвикателство”, заяви Кимето. Двамата тренират заедно в Голямата Рифтова долина, но никога не са участвали в един и същ маратон. Кипсанг се опитва да стане едва 4-ият бегач с три победи в Лондон.

Бих желал да се наредя до легедните в Лондон с трета титла. Този маратон винаги има най-силния стартов лист, но тази година с Денис може да очакваме жестока битка. Със сигурност няма да дам титлата си без бой, но ще видим кой има нокаутиращия удар”, отговори Кипсанг. На фона на този дуел малко в сянка остава третият голям ас, който е привлечен да участва – световният рекордьор на 5000 и 10 000 м и 3-кратен олимпийски шампион Кенениса Бекеле! Етиопецът ще дебютира в Лондон. Това ще бъде четвърти маратон за него. Миналата година Кенениса спечели в Париж с личен рекорд 2:05:04. С това постижение обаче е едва девети в листата на записаните за Лондон и трети сред етиопците Айеле Абшеро и Цегайе Меконен. В кенийската армада освен Кипсанг и Кимето ще са още шампионът от 2011-а Емануел Мутай (№2 във вечната ранглиста), Елиуд Кипчоге (победител в Чикаго-2014) и Сами Китуара (втори в Чикаго-2014 и трети в Токио-2014).    

Share Button