Наказват маратонец заради стипендия от МОК

Гуор Мариал, който участва под олимпийския флаг на маратона в Лондон, е със спрени права от федерацията на Южен Судан. Причината? Получената от него преди две седмици тренировъчна стипендия от МОК!

Мариал има личен рекорд от 2:12:55 часа и се надяваше да бяга и на игрите в Рио, но вече под флага на Южен Судан. В Лондон това нямаше как да стане, тъй като новата държава нямаше все още олимпийски комитет. През 2012-а бегачът от племето Динка се класира 47-и с 2:19:32.

Сега той има ултиматум – или да предаде получената финансова помощ на федерацията или няма да представлява Южен Судан на каквито и да е състезания. „Недей да мечатеш за Рио, ако не изпълниш заръките ни”, призовали ръководителите на атлетиката в родината му и обяснили действията си с принципите си на работа – „администрираме всички наши атлети колективно, а не ги делим на отделни индивиди”.

„Гуор изчаква реакцията на МОК. Това бе индивидуална стипендия от МОК”, обясни Бил Галагър, който е режисьор на документален филм, посветен на маратонеца, със заглавие „Бегачът без държава”. Мариал в момента тренира на високо надморско равнище в Кения, но е призован да се яви в Южен Судан в рамките на 72 часа за обсъждане на ситуацията или рискува още наказания….

Историята на Мариал придоби популярност покрай участието му в Лондон. Осем негови братя и сестри са убити по време на гражданската война в Судан. Той успява да избяга в Египет и после стъпва на американска земя през 2001-а, когато е на 16 години. Става национален ученически шампион на САЩ на 2 мили, а по-късно и звезда в университета Айова. Последно се установява във Флагстаф, Аризона. През 2012-а той отказва предложението да бяга на олимпиадата за Судан с думите: „Това ще е предателство за моите хора. Не бих накърнил честта на 2 милиона души, които умряха за свободата на Южен Судан”. Гуор има двойно гражданство и може да се състезава за САЩ, но „дава сърцето си” да представя Южен Судан.

 

 

 

Share Button