Валери Адамс се размина със самолетна катастрофа

Атлетка №1 в света за миналата година имаше неприятен момент по време на Коледната си ваканция в Тонга. Новозеландката Валери Адамс, чиято майка е от кралството в южните части на Тихия океан, е била на борда на самолет, който е имал проблеми със спирачките и е излязал от пистата на местно летище.

Валери и нейният приятел Габриел Прайс са отседнали в семейното селище Хоума на най-големия остров в Тонга – Тонгатапу. Те искали да отидат до близкия остров Еуа и се качили на самолет Сян МА 60, който е подарък от Китай за Тонга. Външният министър на Нова Зеландия Мъри Маккъли от година предупреждава сънародниците си да не пътуват с този самолет, тъй като в други страни е имало няколко инцидента с него и няма нужния сертификат за сигурност.

За щастие при ситуацията в Тонга няма пострадали и пътниците са се разминали само с уплаха. Валери и Габриел бяха поканени на Новогодишния прием на краля на Тонга Тупоу VI, на който гюлетласкачката се появи облечена по най-високите местни изисквания – с ярко червена „пула таха” (дреха в две части от врата до глезена) с традиционната „та‘увала” около кръстта.

Със своите постове в социалните мрежи олимпийската и световна шампионка показва привързаността си към острова, където е родена майка й Ликлика Нгауамо: „Обратно към майчината земя”, „Горда тонганийка”, Кръвна линия с Ниупалау”. Валери пусна впечатляваща снимка с „моята баба Попуа”, която е на половината й ръст. Адамс е впечатлена от храната и плажовете в Тогна, както и от възглавницата на нейния дядо – малък дървен рафт.

Share Button