Барбър с нов рекорд на Канада в овчарския скок – 5.87!

20-годишният Шоун Барбър, бронзов медалист на световното първенство за юноши в Барселона-2012, започна зимния сезон с нов рекорд на Канада в овчарския скок. Барбър преодоля 5.87 м на състезание в зала в Белтън, Тексас.

Канадецът е студент в университета Акрон в Охайо. Преди година стана колежански шампион на САЩ в зала с национален рекорд 5.75. Постижението му е над колежанския рекорд в зала (5.85 на Джейкъб Дейвис от 1999-а), но може да не бъде ратифицирано защото Барбър не е представял университета си в турнира.

След много добра есенна подготовка Шоун започва ударно 2015-а с победа над основния си съперник на студентско равнище – Сам Кендрикс, останал втори с 5.72. След края на миналия сезон, в който стана колежански и национален шампион на САЩ на открито, Кендрикс реши да стане професионалист. Той обаче ще продължи следването си за да придобие ранг лейтенант в Американската армия. През 2013-а Кендрикс стана световен студентски шампион в Казан.

Шоун и Сам ще имат нов дуел след седмица на „събора на овчарите” в Акрон, където като лектори и коментатори на състезанието ще се изявят олимпийският шампион от Атина-2004 Тимъти Мак и Джеф Хартуиг, който има 8 постижения над 6.00 (вкл.). Сред участниците са още 206-сантиметровият Джеръми Скот (личен рекорд 5.82), Джордан Скот (5.72) и Марк Холис (5.83 през миналата година). При жените личат имената на Беки Холидей и Джанис Кеплър (по 4.60).  

Share Button