Филмът на Анджелина Джоли за олимпийския бегач и военен герой Луис Замперини прави бум при дебюта си

Филмът „Несломим” с режисьор Анджелина Джоли направи страхотен дебют на Коледа в САЩ и Канада, въпреки разнопосочните коментари на кинокритиците. Лентата е посветена на Луис Замперини, участник на олимпийските игри в Берлин-1936 и герой от Втората световна война.    

„Несломим”, в който водещи сценаристи са прочутите братя Коен, стигна върха в рейтингите с постъпления от $15.592 милиона при дебюта си, а очакванията на експертите в индустрията бяха за $9 млн. В главната роля е британецът Джак О’Конъл. Той пресъздава историята на Луис Замперини.

140703093904-louis-zamperini-restricted-horizontal-gallery

Замперини се сближава с Анджелина Джоли още при първата им среща за обсъждане на бъдещия филм. „Тя е енергичен човек и аз зная, че тя ще разкаже тази история точно както трябва”, казва Луис и за вдъхновение подарява на Анджелина златна висулка във вид на шпайк (една от неговите награди като бегач).

Луис е роден в семейство на италиански емигранти в Ню Йорк на 26 януари 1917 г. По-късно фамилията се премества в Торанс, Калифорния. Никой от тях не говори английски и Луис става подходяща цел за атаки от по-агресивните момчета. Баща му го научава да се боксира в защита и той отвръща подобаващо на ударите. По-големият му брат е звезда в атлетическия отбор на местното училище и Луис започва да тренира първо с него , а после сам става част от тима. В последните си три години като ученик той няма загуба в бягане на писта, шосе или на крос и подобрява рекордите на брат си. Тези постижения му осигуряват стипендия в университета на Южна Калифорния (USC).

Louis Zamperini

През 1936-а Замперини решава да опита късмета си в олимпийските квалификации на САЩ за игрите в Берлин. В един от най-горещите дни за годината в Рендълс Айлънд, Ню Йорк, някои от бегачите припадат по време на финала на 5000 м. През седмицата има 40 смъртни случаи само в Манхатан. Във финален спринт Замперини разделя първото място с рекордьора на САЩ Дон Лаш. Тогава Луис е на 19 години и 178 дни и все още е най-младият янки спечелил олимпийско участие на 5000 м!

la-et-louis-zamperini-subject-of-unbroken-movi-001

По-късно Замперини разправя интересни случки от пътуването си с кораб до Европа: „Бях дете от годините на Депресията, което никога не беше купувало сандвич. На кораба храната беше безплатна и аз хапвах по 7 сладки ролца всяка сутрин, отделно яйца и бекон. Очите ми бяха като палачинки”. Накрая на пътуването Луис е качил 5 кг, но това не е толкова лошо за здравето му, тъй като по време на летните лагери в Ню Йорк е свалил 7. Замперини завърша 8-и на 5000 м в Берлин, но прави силна последна обиколка (56 секунди) и това привлича вниманието на Адолф Хитлер, който иска лична среща с тийнейджъра. Фюрерът стиска ръката му и казва: „Ти си момчето с бързия финален спринт”. Луис завършва кариерата си на атлет с лични рекорди от 3:52.6 на 1500 м, 4:08.3 на миля и 14:46.8 на 5000 м.

ZamperiniAndSuperMan

През септември 1941 г. той постъпва в Американските военно-въздушни сили и е с ранг втори лейтенант на B-24 „Супермен”. През април 1943-а по време на мисия при остров Науру, който е владение на Япония, бомбардировачът е тежко повреден в битка. „Супермен” вече не става за полети, а и някои от членовете на екипажа са ранени. Здравите са трансфрерирани до Хавай за преназначение. Замперини, заедно с още няколко от колегите си от „Супермен”, получава задача за търсене на загубен самолет и екипаж. Даден им е друг B-24 – „Зеления стършел, който обаче има слава сред пилотите като „лимонка” заради дефектите, които дава. На 27 май 1943 г. по време на търсенето самолетът има механични проблеми и пада в океана, на 1370 км южно от Оаху. 8 от 11-те мъже на борда умират. Тримата оцелели – Замперини, пилотът Ръсел Филипс и Франсис Макнамара, събират дъждовна вода за пиене и ядат сурова риба. Хващат два албатроса, които изяждат, и използват части за примамка за риби. По същото време обаче трябва да отблъскват постоянните атаки на акулите, а връхлетялата ги буря за малко не обръща сала им.Allied-POWs-freed-from-Japanese-prison-in-1945-300x235

Обстрелвани са от японски бомбардировач, който пробива сала, но никой не е ранен. След 33 дни в открития океан Макнамара умира. На 47-ия ден Замперини и Филипс стигат до земя – Маршалските острови. Веднага са заловени от Японския военноморски флот. Те са държани в плен, бити жестоко и малтретирани до края на войната през август 1945-а. Замперини сменя няколко затвора и в един от тях е измъчван от Муцухиро Уатанабе, който по-късно е включен от генерал Дъглас Макартър в списъка на 40-те най-търсени военно престъпници в Япония. 4 дни преди 81-ия си рожден ден, през януари 1998 г., Замперини пробягва пост с олимпийския огън за игрите в Нагано. Това става не много далеч от място, където е бил държан затворник. Тогава опитва да се срещне с Уатанабе, който се е спасил от присъда, но получава отказ.tn00-zamperini.08-L

Замперини почина по-рано тази година (на 2 юли) на 97-годишна възраст след пневмония. По ирония на съдбата преди 70 години родителите му получават съболезнователна нота от президента на САЩ Франклин Рузвелт, тъй като след падането на „Зеления стършел” Луис се води „убит в сражение”.

 

 

Share Button