XXI SPAR ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КРОСКЪНТРИ, САМОКОВ 2014: СРЕБЪРНАТА ПРИКАЗКА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА

България бе домакин на европейско първенство по крос кънтри, Милица Мирчева донесе трети сребърен медал за страната ни.

Преди година и половина бях в Самоков, за да се срещна с двама души – Славейко Гергинов, президент на лекоатлетически клуб „Рилски атлет“ – Самоков и Костадин (Джани) Чифлиджанов, главен треньор към клуба. Тогава усетих ентусиазма, с който се бяха впуснали в трудната организация на едно от най-силните състезания в Европа, любовта им към леката атлетика, искреното желание да популяризират още повече този спорт не само в региона, но и в цялата страна. Срещнах се и с кмета на Самоков Владимир Георгиев и видях неговата искрена подкрепа на кандидатурата. Като прибавим и усилията на БФЛА и нейния председател Добромир Карамаринов, благодарение на които нашата страна в последните няколко години приема силни и престижни състезания от международния календар. Тогава разбрах, че европейското по крос кънтри у нас няма как да не се получи.

И се получи. При това – отлично. Такава беше оценката и на шефовете от ЕАА, такава беше оценката и на състезателите.

Силно състезание

Не знам дали си давате сметка на каква спортна проява бяхме домакини. Уважавам всички спортове, но нека не си кривим душата – леката атлетика е царицата. А кросът е една от най-старите, интересни и трудни дисциплини, в началото е бил включен дори в съвременните олимпийски игри. Най-старото световно първенство в атлетиката е също по крос и се провежда от 1973 г. всяка година, а от 2011 г. – на две години.

Историята на европейските първенства по крос е сравнително млада, а първото е през 1994 г. в град Аник (Великобритания). Просто много страни имат силен и наситен календар с кросови бягания, повечето от които преминават със сериозно международно участие и смразяваща конкуренция. От самото начало обаче новото състезание става поле за сблъсък на най-добрите атлети.

Кросът – най-популярната дисциплина

Когато попиташ някого, който дори само бяга за здраве, какво ще тренира, обикновено отговорът е: „Крос“. Всъщност истинският крос е много трудна дисциплина, представляваща бягане по пресечена местност. И обединяваща. Защото участват бегачи и на средни разстояния, и на дълги разстояния, и маратонци. В повечето европейски страни кросовият сезон започва в началото на ноември и завършва в края на март, като състезанията са всяка събота и неделя. Бягането по пресечен естествен терен е отлична тренировка и подготовка за писта и шосе. Особеното при кроса е, че трасето зависи в голяма степен от метеорологичните условия: да е кално, снежно, замръзнало и в същото време профилът му също да е съвършено различен. Така един атлет може да постигне успех в дадено състезание, но това съвсем не е гаранция, че седмица по-късно на друго няма да бъде победен.

1979

Самоков`2014

Общо 555 атлети от 36 страни участваха в състезанието, при това най-добрите на Стария континент в бяганията за издръжливост. Над 10 телевизии го излъчваха по цяла Европа.

Затова нека бъдем честни – европейското първенство по крос беше най-силната спортна проява в България през изминалата 2014-та година.

Самоков бе домакинът, но всъщност Боровец приюти гостите и състезателите. Няма нужда да коментираме настаняването и обслужването – в най-стария ни зимен курорт те винаги са на ниво. Имаше и някои коментари защо именно Самоков е домакин. А за що не? Наблюденията ми са, че у нас такива хубави неща се случват в по-малките градове. Преди година пак Самоков бе домакин на европейско първенство по планинско бягане.

Трасето в местността „Широка поляна“ край Боровец отнесе критиките на черногледците, но състезателите го харесаха. В крайна сметка, това е крос, а не бягане по алеите на парка. Вярно е, че природата постави организаторите на изпитание. Обилните дъждове разкаляха трасето и го направиха изключително тежко. Трябваха чудеса от героизъм и денонощна работа, за да бъде приведено то в необходимите изисквания. Накрая бегачите бяха доволни. Победителката при жените Джема Стийл каза, че не вижда нищо необичайно, във Великобритания се бяга и по по-тежки трасета. Подобни бяха и изказванията на другите победители.

Освен това беше красиво. Заснежени планински върхове, горди борове и смърчове, чист въздух. Картина като от приказка.

Сребърната приказка на Милица

Athletics - EP Cross Country Samokov - 12/14/2014

Няма да започна анализа на първенството с битката при мъжете, както е по традиция. А с надпреварата при девойките до 23 години, където нашето момиче Милица Мирчева спечели сребърен медал, като хвърли в еуфория публиката. Сигурно малцина са били хората, които са очаквали, че 20-годишната атлетка да донесе голямата радост за България. Два дни преди европейското сайтът на списание „Атлетика“ в своя предсъстезателен анализ писа: „Сега ще й бъде още по-трудно, но вярвам, че тренировките при Йоло Николов ще дадат своя резултат.“ Ето го и резултатът. Браво, Милица, браво за куража, волята, желанието! Истинско удоволствие беше да наблюдаваме бягането на състезателката на Йоло Николов. Млада е, бъдещето е пред нея, дано този медал й даде самочувствие и амбиция за още много успехи.

Каксе разви самото състезание? Беше ясно, че ще има нова шампионка. Като предварителни фаворитки бяха считани сръбкинята Амелия Терзич, рускинята Гулшат Фазлетдинова и най-вече британката Емелия Горека. Дистанцията, която трябваше да пробягат девойките, бе 6085 м. Да, Великобритания доказа силата на своята школа, но не чрез Горека, а чрез Рона Аукланд, която спечели титлата.

Състезанието беше изключително оспорвано. В самото начало се оформи група от около десетина атлетки, сред които беше и нашата Милица. След много грамотно разпределяне на силите по трасето, нашето момиче се движеше през цялото време в челната група. Британката Горека се опита да оправдае надеждите, но явно не беше нейният ден и постепенно изостана. Същото се случи и с Терзич. Преди последната обиколка вече водеше Рона Аукланд, следвана по петите от рускините Гулшат Фазлетдинова и Екатерина Соколенко. Милица беше четвърта, като разликите помежду им бяха в рамките на 1 секунда. Дори такова развитие на нещата беше изключителен успех за нашето момиче. Но Милица още не беше казала последната си дума.

Със страхотна атака в последната обиколка българката изпревари рускините и започна да застига британката. В крайна сметка само 2 секунди я отделиха от Аукланд. Нашето момиче взе среброто с 22:25 мин, докато представителката на Великобритания заслужи златото с 22:23 мин. Фазлетдинова завоюва бронзовия медал с 22:28 мин.

2219

След финала Аукланд заяви, че най-важното за нея е било да намери своето бягане и да не се влияе от другите и се радва, че го е направила. Силата й е в издръжливостта, която се е оказала ключова за победата.

В битката при отборите обаче Русия успя да изпревари Великобритания, след като вкара три атлетки в десетката. Трети е отборът на Турция, което е й първи медал в отборното класиране в тази възрастова група.

България пък спечели първия си медал не само при девойките до 23 години, но и въобще при жените.

След финала Милица Мирчева заяви, че самата тя е била изненадана от завоювания медал, очаквала е класиране сред първите петнадесет. Помогнало й е това, че тренировките са били при подобни условия – стръмни и кални трасета, така че по време на самото бягане се е чувствала сигурна и релаксирана.

Athletics - EP Cross Country Samokov - 12/14/2014

Руски спектакъл при младежите до 23 години

Очаквахме с нетърпение бягането в тази възрастова група. Имахме надежди за златен медал, след като през миналата година нашият Митко Ценов завоюва среброто. Не се получи този път, но надеждите ни остават за догодина. През последните две години Митко много израсна като бегач, подобри 45-годишния рекорд на Михаил Желев на 3000 м с пр. – 8:20.87 мин. И пред него големите успехи за единствено въпрос на време, ако продължи да тренира така отговорно, както досега. Явно Йоло Николов, треньорът на Митко и Милица, е напипал подходящата система за подготовка, по-важно е той и атлетите му да издържат на голямото психическо напрежение, което тепърва ще се стоварва върху тях. И да имат необходимата подкрепа, защото само с голо желание в съвременния спорт нещата няма как да се получат.

_AP_3189

В Самоков Митко просто нямаше шанс. След финала той сподели, че малко преди европейското се е контузил и през последните десетина дни почти не е тренирал. По време на самото състезание се е чувствал без сили и въпреки огромното желание, не можа да постигне класиране според възможностите си. Може би му натежа и прекаленото очакване, което всички имаха към него.

А иначе Русия си направи мини републиканско първенство, като спечели златен, сребърен и бронзов медал, както и отборната титла. Такава тотална доминация сме наблюдавали при някои издания на състезанието единствено от страна на Великобритания в различните възрастови групи при жените.

Шампион стана Илгизар Сафиулин с 25:31 мин. Втори е Игор Максимов с 25:33 мин, а трети – Владимир Никитин с 25:37 мин. При младежите до 23 години за първи път представители на една държава печелят и трите медала, а Сафиулин донесе първото злато за своята родина.

2532

Дистанцията беше 7782 м. Руснаците изнесоха истинска лекция по тактическо бягане. От самото начало голяма група атлети, сред които и нашият Митко Ценов се откъсна напред. Едва към средата на дистанцията отпред застана единият от руснаците – Игор Максимов. След това британецът Калъм Хоукинс поведе, следван от белгиеца Исак Кимели, смятан предварително за един от фаворитите, и непосредствено след тях – тримата представители на Русия, преследвани по петите от двама британци. Някъде по това време и Митко Ценов започна да изостава. Преди последната обиколка единствено Хоукинс се опитваше да окаже съпротива на руските атлети, които непрекъснато сменяха помежду си водачеството, а Митко вече изоставаше почти 30 секунди. Във финалната обиколка стана ясно, че няма кой да се противопостави на Русия и нейните представители разпределиха помежду си медалите.

Митко Ценов завърши 23-ти с 26:25 мин, на почти минута след победителя.

А победителят Сафиулин съвсем не е случаен атлет. Има европейска титла по крос при юношите от 2011 г, през същата година е и европейски шампион на 3000 м с пр. Световен студентски шампион на 3000 м с пр. от Универсиадата в Казан през 2013 г. През тази година на мемориала „Ван Дам“ в Брюксел постигна личен рекорд на 3000 м с пр. (основната му дисциплина) – 8:20.29 мин. Ако Митко беше добре, щеше да е интересен един сблъсък между двамата…

3238

В интервю след финала, руснакът похвали организаторите за трасето и обясни, че не се е готвил специално за това състезание, но бягането му се е получило.

В отборното класиране титлата е за Русия, втора е Великобритания, а трета – Швеция, което е първи медал в тази възрастова категория за северната страна.

Туна поведе хорото с победа за Турция

Емине Хатун Туна предварително бе спрягана като една от фаворитките за титлата при девойките старша възраст. И оправда очакванията, като донесе първия златен медал за Турция на това първенство.

1949

Дистанцията, която трябваше да преодолеят девойките, беше 3857 м. В самото начало водачеството взе другата фаворитка – германката Алина Рех. Тя обаче не издържа на темпото и в крайна сметка изпадна от призовата тройка. В същото време Туна води оспорвана битка в последните километри с британката Джесика Джуд и успя да я победи. Времето на Туна е 14:13 мин срещу 14:18 мин за Джуд. Трета завърши друга британка – Лидия Търнър с 14:25 мин.

От българките най-добре се представи Диляна Минкина, която е 56-та с 16:01 мин. Веселина Алинска е 61-ва с 16:23 мин, Християна Брайкова е 73-та с 17:26 мин. Ивана Аджова не можа да завърши състезанието.

_AP_2390_AP_2404

_AP_2393

Както се и очакваше, Великобритания е първа в отборното класиране, втора е Франция, трета – Германия. Това е първият медал в отборното класиране за Франция в тази възрастова група.

Италия взе своето при юношите

Италия е традиционно силна в кросовите бягания. Макар че този път в отбора на „скуадра адзура“ имаше и състезатели с по-тъмен цвят на кожата, все пак говорим за италианска школа в дългите бягания. Йеманеберхам Крипа спечели европейската титла при юношите старша възраст с време 20:07 мин на дистанция от 6085 м.

2316

Но това можеше и да не се случи, защото обиколка преди края представителят на Италия беше втори след Александър Новиков от Русия. Руснакът обаче се обърка и тръгна да финишира, след това се върна в обиколката и разби темпото си, като в крайна сметка изпадна дори от десетката. След него и французин също обърка трасето. След финала Крипа призна, че това до голяма степен е улеснило победата му.

Така втори завърши испанецът Карлос Майо с 20:22 мин. Трети е отново италианец – Саид Етакуа с 20:28 мин.

От българите най-добре се представи Иво Балабанов, който е 69-ти с 22:05 мин. Георги Гергов е 71-ви с 22:08 мин, Алекс Василев завърши 79-ти с 22:22 мин, а Александър Йотовски – 93-ти с 24:22 мин.

_AP_2550_AP_2563

_AP_2696

В отборното класиране първи е отборът на Италия, втора е Испания, а трета – Турция. Това е и първи медал за нашите съседи в тази възрастова група.

Най-сетне злато и за Джема Стийл

Джема Стийл от Великобритания изпълни заканата си и спечели шампионската титла при жените на европейското първенство по крос. В нейната колекция липсваше единствено златен медал, който тя завоюва след изключителна битка във финалните метри със своята сънародничка Кейт Ейвъри.

3044

Жените трябваше да изминат 7782 м. Стийл и Ейвъри поведоха бягането около третия километър. Софи Дуарте се опита да държи с тях, за да има шанс да защити титлата си, но британките показаха отборен дух и много внимателно контролираха темпото.

В последните обиколки стана ясно, че няма кой да спре двете представителки на Великобритания. Те бягаха рамо до рамо до момента, когато с финален спринт трябваше да се реши съдбата на титлата. В един момент изглеждаше, че Ейвъри ще спечели, но по-опитната Стийл даде всичко от себе си в последните метри и достигна до така жадувания златен медал. Разликата между двете британки е едва една хилядна, като официалното време и на двете е 28:27 мин. Това е и най-малката разлика при жените в досегашната история на шампионата.

След финала Джема Стийл заяви, че през цялото бягане с Ейвъри са се подкрепяли, но накрая е очаквала подобна упорита съпротива и е трябвало да даде наистина всичко от себе си, за да победи.

В крайна сметка една от сочените предварително за фаворитки Мераф Бахта от Швеция, европейска шампионка на 5000 м през това лято в Цюрих, завърши трета, почти на половин минута след първите две атлетки. Миналогодишната победителка Софи Дуарте остана четвърта с 28:58 мин, изпреварвайки само със секунда Фионуала Бритън от Ирландия, двукратна европейска шампионка на крос от 2011 и 2012 година.

Другата фаворитка Сара Морейра, сребърна и бронзова медалистка на 5000 м от европейско първенство, не успя да завърши състезанието.

Нашата Силвия Дънекова тръгна много силно в самото начало, но явно темпото й бе непосилно и не успя да повтори доброто си бягане от миналата година. В крайна сметка завърши 37-ма с 30:46 мин. Другата наша представителка Яна Георгиева е 49-та с 32:07 мин.

_AP_3675

_AP_3620

В отборното класиране златните медали са за Великобритания, сребърните – за Испания, а бронзовите – за Ирландия.

Африканци си разпределиха медалите и на европейското първенство

Ето, че стигнахме и до бягането при мъжете, които трябваше да преодолеят 10010 м. Полат Кембой Арикан от Турция взе реванш за сребърния медал миналата година и след страхотна битка във финалните метри със своя сънародник Али Кайя спечели титлата.

3699

Още след втория километър стана ясно, че борбата за титлата ще се реши между двамата турци и миналогодишния шампион Алемайеху Безабех от Испания. Тримата тъмнокожи атлети постепенно се откъснаха от останалата група, като Арикан водеше през по-голямата част от дистанцията. Всъщност това си беше традиционен сблъсък между двете африкански суперсили в дългите бягания, тъй като Арикан и Кайя са родени в Кения, а Безабех – в Етиопия.

Преди финалната обиколка двамата турци направиха страхотно отборно бягане и не дадоха никакъв шанс на испанеца да дублира титлата. Щяхме ли да станем свидетели на голяма изненада? Миналата година Кайя спечели титлата при юношите старша възраст и сега се отказа да бяга при младежите до 23 години, за да се пребори за победа при мъжете. 

След като се откъснаха от Безабех, двамата турци трябваше да решат съдбата на титлата. Както стана и при жените, единствено финалният спринт можа да определи победителя. По-опитният Арикан, който миналата година остана втори, този път бе решен на всичко, за да спечели златото, и го направи по-шампионски, с пълно себераздаване. Стотни разделиха първия от втория, като официалното време и на двамата е 32:19 мин. Така се повтори драмата при жените, а това е най-оспорваният финал в историята на европейските първенства по крос.

След финала Арикан благодари на Али Кайя, че е бягал до него и по този начин го е мотивирал за победата, като определи състезанието за трудно и оспорвано.

Безабех остана трети с 32:30 мин. Четвърти е представителят на Франция Флориан Карвальо с 32:59 мин, а Рос Милингтън защити британските традиции в кроса с петото място (33:00 мин). Испанецът Мохамед Мархум завърши шести с еднакво време (33:04 мин) със седмия  – холандеца Халид Чукуд и спомогна Испания да спечели второто място в отборното класиране.

Нашият представител Йоло Николов в първите километри се движеше в средата на колоната. Явно обаче, че бягането не му спореше и той не успя да завърши състезанието. За Йоло обаче по-важно бе представянето на неговите състезатели, което отнема много психическа енергия и може би това също е една от причините за отпадането му от надпреварата. Но най-успешният ни треньор в бяганията на дълги разстояния през последните години отново имаше повод за радост – блестящото представяне на Милица Мирчева.

_AP_3970

В отборното класиране победител е Турция, втора – Испания, а трета – Италия.

Ако обобщим, четири държави – Великобритания, Турция, Русия и Италия спечелиха всички титли от европейското първенство по крос кънтри в Самоков. Най-много златни медали си осигуриха бегачите от Острова. Британците си тръгнаха с четири първи места, турците и руснаците завоюваха по три победи, а италианците – две. Представителите на Великобритания спечелиха общо 9 медала от Самоков 2014, Русия и Турция – са с по шест.

Перфектна организация

За пореден път доказахме, че можем прекрасно да организираме спортни събития. Перфектна организация – това бяха оценките и на официалните лица от Европейската атлетическа асоциация, и на треньорите, и на състезателите.

Athletics - EP Cross Country Samokov - 12/14/2014

Президентът на Европейската атлетическа асоциация Хансйорг Вирц, който лично присъства на състезанието, похвали организаторите и домакините и изрази своята благодарност към кмета на Самоков Владимир Георгиев за подкрепата, която общината оказа за организацията на Европейското първенство по крос кънтри и му връчи почетен плакет. Кметът от своя страна поднесе плакети на г-н Вирц и на президента на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов за гласуваното доверие и за възможността Самоков да бъде домакин на такова престижно състезание, като Европейското първенство по крос кънтри, което е второто по значимост събитие в календара на Европейската атлетика.

Хансйорг Вирц изрази благодарност за съдействието и връчи плакет и на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който откри официално състезанието и се участва в награждаването на победителите.

„Специално искам да благодаря на министър Кралев, който се включи изключително активно и помогна много за адекватното провеждане на състезанието, за да може организацията да съответства на нивото на такова първенство, – каза председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. – Благодаря на Европейската централа, на правителството на България, на нашата федерация и на община Самоков. Когато институциите гледат в една посока, се получава едно успешно европейско първенство. В такава проява няма как да не бъдат съчетани усилията на толкова много институции.“

До следващото първенство

Сбогуваме се със Самоков`2014 със сълзи на очи и с високо вдигната глава, защото бяхме гостоприемни и добри домакини на едно качествено състезание. Направихме така, че за за България да се говори с добро. Една такава проява, отразена от телевизиите и другите медии, прави много повече за нашата родина, отколкото всякакви други политически прояви и изкуствени рекламни послания. В това е магията на спорта.

И друго. Дано поне част от българските деца са открили своите герои и модели за подражание именно сред атлетите, участвали в европейското първенство по крос. Безпокоим се, че децата ни затлъстяват, че по цял ден висят пред компютрите, че избират дрогата, цигарите и алкохола, че се самоунищожават. Спортът е най-доброто лекарство. И когато го проумеем, може би ще имаме по-здрава и по-достойна нация.

Следващото първенство ще се проведе във френския град Тулон-Хирес. Да се надяваме, че пътят, по който тръгнаха Милица Мирчева и Митко Ценов, ще продължава към нови успехи.

Athletics - EP Cross Country Samokov - 12/14/2014

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Резултати:

Мъже – 10010 м

1. Полат Кембой Арикан(Тур.) – 32:19

2. Али Кайя (Тур.) – 32:19

3. Алемайеху Безабех (Исп.) – 32:30

4. Флориан Карвальо (Фр.) – 32:59

5. Рос Милингтън (Вбр.) – 33:00

6. Мохамед Мархум (Исп.) – 33:04

…Йоло Николов (Бълг.) – незавършил

Отборно:

1. Турция

2. Испания

3. Италия

Жени – 7782 м

1. Джема Стийл (Вбр.) – 28:27

2. Кейт Ейвъри (Вбр.) – 28:27

3. Мераф Бахта (Шв.) – 28:52

4. Алменш Белете (Бел.) – 28:52

5. Софи Дуарте (Фр.) – 28:58

6. Фионуала Бритън (Ирл.) – 28:59

…37. Силвия Дънекова (Бълг.) – 30:46

….49. Яна Георгиева (Бълг.) – 32:07

Отборно:

1. Великобритания

2. Испания

3. Ирландия

Младежи до 23 години – 7782 м

1. Илгизар Сафиулин (Рус.) – 25:31

2. Игор Максимов (Рус.) – 25:33

3. Владимир Никитин (Рус.) – 25:37

4. Джонатан Хай (Вбр.) – 25:46

5. Калъм Хоукинс (Вбр.) – 25:49

6. Елмар Енгхолм (Шв.) – 25:52

…23. Митко Ценов (Бълг.) 26:25

Отборно:

1. Русия

2. Великобритания

3. Швеция

Девойки до 23 години – 6085 м

1. Рона Аукланд (Вбр.) – 22:23

2. Милица Мирчева (Бълг.) – 22:25

3. Гулшат Фазлитдинова (Рус.) – 22:28

4. Екатерина Соколенко (Рус.) – 22:32

5. Маурен Костнер (Хол.) – 22:37

6. Севилай Ейтемис (Тур.) – 22:44

Отборно:

1. Русия

2. Великобритания

3. Турция

Юноши старша възраст – 6085 м

1. Йеманеберхам Крипа (Ит.) – 20:07

2. Карлос Майо (Исп.) – 20:22

3. Саид Етакуа (Ит.) – 20:28

4. Айюб Мохтар (Исп.) – 20:30

5. Йоханес Чапинели (Ит.) – 20:33

6. Емануел Рудолф Левис (Фр.) – 20:37

… 69. Иво Балабанов (Бълг.) – 22:05

… 71. Георги Гергов (Бълг.) – 22:08

… 79. Алекс Василев (Бълг.) – 22:22

… 93. Александър Йотовски (Бълг.) – 24:22

Отборно:

1. Италия

2. Испания

3. Турция

Девойки старша възраст – 3857 м

1. Емине Хатун Туна (Тур.) – 14:13

2. Джесика Джуд (Вбр.) – 14:18

3. Лидия Търнър (Вбр.) – 14:25

4. Алина Рех (Гер.) – 14:34

5. Ейми Грифитс (Вбр.) – 14:38

6. Ана Емили Молер (Дан.) – 14:42

… 56. Диляна Минкина (Бълг.) – 16:01

… 61. Веселина Алинска (Бълг.) – 16:23

… 73. Християна Брайкова (Бълг.) – 17:26

… Ивана Аджова (Бълг.) – незавършила

Отборно:

1. Великобритания

2. Франция

3. Германия

Share Button